Apple heeft in Japan de merknaam “iWatch” weten te registreren. Dit meldt financieel persbureau Bloomberg maandag. De geruchtenstroom rondom een smartwatch wakkert daardoor weer flink aan.

Er gaan al maandenlang geruchten over de introductie van een smartwatch van Apple. Een smartwatch kan het best omschreven worden als een horloge die is gekoppeld met een smartphone zoals een iPhone.

iWatch gekoppeld met iPhone

Over de functionaliteiten van de smartwatch is nog weinig bekend. Begin dit jaar werd de aanvraag van een patent van Apple ontdekt. Daarin omschrijft Apple een apparaat van flexibel materiaal, dat kan communiceren met bijvoorbeeld een smartphone en zo toegang moet geven tot e-mails, oproepen en afspeellijsten.

apple-wearable-patent_large

De smartwatch zou moeten draaien op een uitgeklede versie van iOS. Via bluetooth zou Op deze manier kan het horloge bepaalde functies van de iPhone overnemen. Oproepen of sms’sjes zouden dan al op het horloge kunnen worden bekeken of verstuurd.

Concurrerende bedrijven als Google, LG en Samsung zouden ook bezig zijn met de ontwikkeling van een smartwatch. Sony kondigde afgelopen maand al een tweede generatie van haar smartwatch aan.

Dit jaar al een iWatch?

Volgens Bloomberg zou Apple de aanvraag van de merknaam op 3 juni hebben ingediend en zou deze in de categorie ‘Handheld computers en horloges’ zijn geplaatst. Dit laatste wijst erop dat het niet zal gaan om een televisie van Apple, waar ook al langere tijd geruchten over zijn.

Of Apple ook in andere landen een aanvraag voor de iWatch als merknaam heeft ingediend is niet bekend. In Europa heeft het Italiaanse Grimoldi het recht op iWatch als merknaam. Over de naam zou Apple dan afspraken moeten maken met Grimoldi. Eerder deed Apple dit met de iPhone, waarvan de merknaam in handen was van Cisco.

Eerder meldde Bloomberg dat een smartwatch van Apple mogelijk dit jaar al zou worden gepresenteerd. Het enige waar Apple volgens het persbureau nog mee zit is de accuduur. Als alles gaat volgens de geruchten zal de iWatch tegelijkertijd worden gelanceerd met de iPhone 5S, die naar alle waarschijnlijk in het vierde kwartaal wordt gepresenteerd.