Maandag is tijdens het jaarlijkse WWDC de Keynote speech gehouden. De Keynote wordt traditioneel gebruikt voor nieuwe product aankondigingen. De grote vraag was natuurlijk of de iPhone 5 al aangekondigd zou worden, dit was helaas niet het geval. Zoals verwacht had Apple wel een paar andere mooie aankondigingen. Zo is er een nieuwe 15″ MacBook Pro onthuld en zijn alle MacBook’s ge-update. Daarnaast is de nieuwste Apple software gepresenteerd, voor de Mac’s gaat het om OS X Mountain Lion en voor de iPhone iOS 6.

Apple WWDC 2012 Keynote in 60 seconden

Om het je heel makkelijk te maken, met dank aan BusinessInsider presenteren we de WWDC in 1 minuut:

 

Nieuwe MacBook Pro

Macbook ProTijdens de Keynote is een nieuwe MacBook Pro met Retina display aangekondigd.

De nieuwste MacBook is slechts 1,8 centimeter dik en is daarmee slechts iets dikker dan de MacBook Air. Het 15,4 inch scherm heeft een resolutie van 2880 bij 1800 pixels. Dat is de hoogste resolutie ooit in een MacBook.

Overige features zijn:

  • Quad-core processor van 2.7GHz, of 3.7GHz met Turbo Boost
  • Maximaal 16GB 1600MHz RAM
  • GeForce GT 650M
  • Tot 768GB flash opslag
  • De batterij gaat 7 uur mee en 3o dagen in standby modus
  • Gewicht is ongeveer 2 kilo
  • Voorzien van ”The best stereo speakers we’ve put into a notebook”, aldus Apple
  • SD card slot, HDMI, USB 3 and 2 (x2), MagSafe 2, Thunderbolt (x2), koptelefoon aansluiting, FaceTime camera, dual mics

De nieuwe MacBook Pro is de eerste MacBook met een ingebouwde HDMI poort. Daarnaast is de nieuwe MacBook Pro dus voorzien van twee Thunderbolt-poorten, en, net als bij de nieuwe MacBook Airs, USB 3.0-ondersteuning. Om ruimte te besparen, zullen de Thunderbolt-poorten Ethernet- en FireWire 800 mogelijkheden bieden.

Vreemd genoeg lijkt de nieuwste MacBook Pro niet meer voorzien te zijn van een Audio ingang, maar alleen nog van een uitgang.

De nieuwe MacBook Pro’ is verkrijgbaar vanaf €2279. Voor een uitgebreider overzicht, bekijk de video op apple.com.

Macbook updates

Naast een nieuwe MacBook Pro is de gehele MacBook serie ge-update. Zowel alle overige Macbook Pro’s als de gehele MacBook Air serie.

De vernieuwde Macbook Air komt met ook de nieuwste Intel Core-processors, snellere grafische processors en flashopslag die tot twee keer zo snel is als de huidige versie.

De vernieuwde versie is verkrijgbaar in 11 en 13 inch. De Air wordt voorzien van een 1,7Ghz dual-core i5 processor voor het 11-inch model en een 1,8Ghz i5 processor voor het 13-inch model. De grafische prestaties van de MacBook Air zullen 60% beter zijn dankzij een Intel HD Graphics 4000 grafische kaart.

De modellen worden uitgerust met 4 GB RAM (uitbreidbaar tot 8 GB). Daarnaast is het  topmodel voorzien van een SSD flash-opslag van 256 GB.  De Air ondersteund USB 3.0. De Facetime camera krijgt een hogere beeldkwaliteit (720p). De nieuwe Air-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen vanaf €1049.

De ge-update MacBook Pro is vanaf vandaag te bestellen vanaf €1249,

OS X Mountain Lion

Apple heeft vanavond ook de opvolger van OS X Lion voorgesteld: Mountain Lion. De nieuwe software versie biedt meer dan 200 nieuwe features.

Zo is het vanaf nu mogelijk om in te loggen met je Apple ID, waardoor de software data kan ophalen via iCloud. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je in Safari alle tabbladen van je Apple devices kunt synchroniseren.

Ook is het in de nieuwe software versie mogelijk om te dicteren. Iets wat in de laatste iPad en iPhone versie ook al mogelijk is. De functie zal gaan werken via Siri, wat is uitgebreid met een groot aantal talen waaronder Chinees, Frans en Duits. Helaas is er nog geen Nederlandse ondersteuning aangekondigd. 

Een andere primeur is de Power Nap functie. Hierbij slaapt de Mac maar houdt hij nog wel verbinding met het internet om e-mails binnen te halen en te synchroniseren met iCloud. Power Nap werkt alleen met de nieuwe MacBooks, die eerder op de WWDC werden aangekondigd.

Ook kondigde Apple AirPlay Mirroring aan. Hiermeer kunnen gebruikers van een Apple TV straks heel gemakkelijk het beeld van hun scherm op de televisie laten zien. Het AirPlay-icoon is standaard op de computer aanwezig wanneer deze zich op hetzelfde netwerk als een Apple TV bevind.

OS X Mountain Lion is vanaf volgende maand beschikbaar en zal slechts $19 kosten, wat in Nederland neer zal komen tussen de €15 en €20. Bekijk alle specificaties op Apple.com.

iOS6

Zoals verwacht is ook iOS6 aangekondigd. Je iPhone is straks onder andere voorzien van Facebook integratie, Passbook en Facetime via 3G. Wij hebben de 10 belangrijkste verbeteringen voor je op een rijtje gezet.

WWDC

Apple meldde dat er meer dan 1.000 ingenieurs aanwezig waren op het evenement. Dit was de 23e WWDC, de kaarten waren uitverkocht binnen 1 uur en 43 minuten. De bezoekers kwamen uit 60 verschillende landen.