WWDC 2013Vanavond rond een uur of zeven is het zover. Dan gaat namelijk Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC) van start. Wekenlang gaan er al geruchten over wat Apple zal aankondigen tijdens deze ontwikkelaarconferentie. Wij kijken alvast vooruit naar de mogelijke aankondigingen die Apple vanavond zal doen.

Tijdens voorgaande edities van de ontwikkelaarconferentie konden we rekenen op veel grote aankondigingen. Vorig jaar werden Apple Maps en Passbook geïntroduceerd. Tijdens de WWDC-keynote van 2011 maakte de wereld voor het eerst kennis met iMessage en iCloud en werd Twitter in iOS geïntroduceerd.

Een aantal van de aankondigingen die vanavond zullen worden gedaan is al zekerheid, maar rond een groot aantal geruchten hangen nog grote vraagtekens. Zeker is dat we veel inhoudelijke punten kunnen verwachten. Voor nieuwe producten en nieuwe iPhone’s zullen we nog even moeten wachten.

Redesign van iOS

De grootste aankondiging die we vanavond kunnen verwachten is het redesign van iOS. Het besturingssysteem zal zal na 7 jaar een volledig redesign krijgen. Tim Cook bevestigde vorige maand dat de Apple’s designer Jonathan Ive druk bezig is geweest met een opknapbeurt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het gaan om een flat design. Hiervoor kunnen we veel grijstinten verwachten met een steunkleuren verwachten.

Het toegangsscherm zou niet achter kunnen blijven bij het redesign van iOS. Als we alle geruchten mogen geloven zul je daar in de volgende versie van het besturingssysteem de meest gebruikte tools; zoals schakelaars voor Wi-Fi en bluetooth; kunnen vinden. Daarnaast zal het iOS 7 panorama-achtergronden krijgen. Hierdoor zal het mogelijk zijn om een achtergrond in te stellen die achter alle beginschermen door loopt.

Veel nieuwe functies in iOS 7

Eerder lieten we weten dat het veel bekritiseerde Maps een update zal krijgen en geoptimaliseerd zal worden voor gebruik in de auto. Net als Siri, die vanaf iOS7 eindelijk ook voor Nederlands gebruik zal zijn.

Daarnaast zullen ontwikkelaars meer vrijheid krijgen binnen iOS. De developer van Androids populairste app, Swiftkey, liet al weten te verwachten zich eindelijk ook te mogen richten op de iPhone-markt. Wat zou betekenen dat gebruikers zelf hun eigen toetsenbord kunnen instellen.

Wat iOS7 ons daadwerkelijk allemaal zal bieden zal vanavond moeten blijken. Tot die tijd is het natuurlijk speculeren. De afgelopen jaren bleek dat de aankondigingen goed waren voorspeld. Toch hopen we nog op een “One more thing”.