iPhone 5 design

Het eerste wat je opvalt als je de iPhone 5 vast hebt, is het opmerkelijk dunne en lichte design. Hoe heeft Apple het voor elkaar gekregen om de nieuwe iPhone zó dun en licht te maken, zonder in te leveren op performance of mogelijkheden? Vandaag in ‘iPhone 5 in detail‘: het iPhone 5 design.

Dunste, lichtste en snelste iPhone ooit

Apple heeft niet de makkelijkste weg gekozen bij de iPhone 5. Ze wilden de dunste, lichtste en snelste iPhone ooit maken en hebben het hele ontwerpproces daarop ingericht. Als een technologie niet bestond, ontwikkelden ze die. Als een component niet klein genoeg was, ontwierpen ze het opnieuw.

iPhone 5 afmetingen

De iPhone 5 is slechts 7,6 mm dun. Om dit te bereiken, heeft Apple een aantal componenten opnieuw ontworpen:

  • Ze bedachten de nano-SIM, een nieuwe standaard die 44% kleiner is dan micro-SIM.
  • Ze combineerden LTE voice en data op 1 chip, waar voorheen 2 losse chips noodzakelijk waren.
  • Ze introduceerden een nieuwe aansluiting die 80% kleiner is dan de oude: de Lightning connector.
  • De nieuwe A6 chip (2x sneller dan de A5 chip uit de iPhone 4S) is 22% kleiner.
  • De 8MP iSight camera is 20% kleiner, ondanks alle nieuwe mogelijkheden.
  • Het iPhone 5 scherm is 30% dunner, doordat Retina display en aanraaksensors op 1 laag zijn geïntegreerd. Voorheen waren dit 2 aparte lagen.

iPhone 5: de Rolex onder de smartphones

De iPhone 5 is gemaakt met de precisie van een Zwitsers uurwerk. De kwaliteit van de afwerking is ongekend voor een telefoon.

Tijdens de assemblage van de iPhone 5 wordt elke behuizing gefotografeerd door een stel 29 MP camera’s. Vervolgens worden de foto’s direct geanalyseerd en vergeleken met 725 unieke binnenwerken. Puur om te kijken welk binnenwerk het beste past in elke iPhone 5.

Zo’n mate van afwerking merk je direct als je de iPhone 5 in handen hebt. Neem enkel al de rand om het scherm, op maat geslepen door een kristaldiamant.  Noodzakelijk voor de kenmerkende strakke lijnen van de iPhone 5.

Aluminium, glas en saffierkristal

De iPhone 5 is bovendien opgebouwd uit hoogwaardige materialen:

  • De achterkant van de iPhone 5 is van geanodiseerd aluminium (uit de 6000 serie, net als in de Apple Macbooks).
  • Het inlegwerk is van keramisch glas (witte iPhone 5) of gepigmenteerd glas (zwarte iPhone 5).
  • De lens van de camera is van saffierkristal, na diamant het hardste transparante materiaal op aarde.

Vergelijk dát eens met de concurrentie…

De groene iPhone 5

En, om af te sluiten, de iPhone 5 is niet alleen verkrijgbaar in zwart en wit, maar is ook nog eens een supergroene iPhone. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet letterlijk de kleur, maar het feit dat Apple zijn best heeft gedaan om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Apple en het milieu

Zoals eerder gezegd is de iPhone 5 gebouwd van hoogwaardige en bovendien recyclebare materialen zoals aluminium. Bij de fabricage worden bovendien geen schadelijke toxines gebruikt. Apple heeft 1 van de strengste BFR- (brominated flame retardants) en PVC- (polyvinyl chloride) vrije standaarden uit de industrie. (Meer weten, bekijk Apple’s pagina over Apple and the Environment.)

Kan jij nog wachten tot het moment dat je de iPhone 5 uit de doos haalt?