Apple legt al jaren de focus op de iPhone camera. En met succes, de iPhone is een van de populairste camera’s op de markt. Sinds 2011 is de iPhone de nr. 1 camera op fotosite Flickr en die plek heeft het niet meer afgestaan.

Met de komst van de iPhone 5s heeft Apple de camera weer vernieuwd. We nemen de belangrijkste wijzigingen met je door.

Camera verbeteringen

Wat is er allemaal nieuw?

Sensor

  • Sensor is 15% groter dan de iPhone 5. De pixels zijn nu 1,5 µm
  • 10fps burst mode optie
  • 120fps slowmotion optie
  • Multi shot
  • Nieuwe flitstechnologie met twee led flitsers, wat voor fraaiere kleuren moet zorgen bij een foto met flits
  • Verbeterde stabilisator
  • “Dynamic local tone map” functie, waardoor de camera automatisch de juiste iso-waarde en witbalans instelt

De sensor

Een van de belangrijkste onderdelen van een digitale camera is de sensor. Wat doet een sensor? De sensor zet het licht om in een elektronische lading, de uiteindelijke foto dus. Apple heeft deze sensor bij de iPhone 5s sterk verbeterd.

De sensor in de iPhone 5s heeft 8 megapixels, dat is evenveel als de iPhone 5. Er zijn concurrenten die meer megapixels bieden, zoals de Nokia Lumia (14 megapixels). Maar zoals vaker is meer niet altijd beter. De kwaliteit van de pixels is namelijk minstens zo belangrijk. En daar heeft Apple zich dit keer dan ook op gericht.

Phil Schiller tijdens de presentatie van de iPhone 5s

Phil Schiller tijdens de presentatie van de iPhone 5s

De pixels bij de iPhone 5s camera zijn 1,5 µm (micrometer), terwijl deze bij het gros van de camera’s 1,4 µm zijn. Voor de leek zal dit niet zoveel zeggen. Probeer het eens te vergelijken met een vingerhoedje, waarmee je water in een regenstorm probeert op te vangen. Hoe groter dit vingerhoedje, hoe makkelijker het is om binnen een korte tijd meer water op te vangen. Voor de pixels geldt dit hetzelfde, deze vangen nu meer licht wat de kleurverzadiging en de ruisniveaus in de foto zal verbeteren.

Apple zegt zelf dat de nieuwe sensor een beter dynamisch bereik heeft en minder ruis, met meer details bij hoge belichting en schaduwen.

Snellere camera

Het gros van de verbeteringen is mogelijk dankzij de vernieuwde 64-bit A7 chip. Zo kan er nu tot twee keer zo snel worden scherpgesteld en kun je tijdens het filmen tot drie keer inzoomen met een pinch-beweging.

Een andere interessante ontwikkelingen is de multi shot functie. De nieuwe iPhone neemt (onder de motorkap) snel achter elkaar vier foto’s en combineert de beste delen daarvan tot één foto.

Dankzij de snellere processor is het nu ook mogelijk om snel meerdere foto’s op hoge kwaliteit te maken. Je kunt met de iPhone 5s een reeksopname maken (burst mode) met 10 beelden per seconde. Ideaal voor actiefoto’s!

Burst mode kan 10 foto's per seconde maken

Burst mode kan 10 foto’s per seconde maken

Ook de panorama functie vinden we weer terug in de 5s. Bij de iPhone 4s en 5 had deze nog als nadeel dat voor de gehele foto dezelfde belichting werd gekozen. Hierdoor raakten sommige delen van de panorama onder- of overbelicht. Bij de iPhone 5s zal dit verbeterd zijn, met mooiere panorama foto’s tot gevolg.

Verbeterde software

Naast de hardware is ook de software verbeterd. Dankzij de komst van iOS7 zal de camera applicatie er flink anders uit gaan zien. De app bevat straks de mogelijkheid om filters in te stellen (zoals bij het populaire Camera+ of Instagram). Het voordeel van de ingebouwde filter optie is dat je het effect al kunt zien voordat je de foto maakt.

Ook kun je voortaan de beeldverhouding direct binnen de applicatie selecteren. Dat scheelt als het goed is een hoop bewerkingstijd achteraf.

Interessant detail: deze veranderingen zijn niet alleen voor de iPhone 5s van toepassing, maar ook voor de oudere iPhone modellen (vanaf de iPhone 4).

Camera app iOS7

iOS 7 updates: De camera app is door Apple voorzien van filters en de foto app is overzichtelijker gemaakt.

 Foto’s gemaakt met de iPhone 5s

Apple heeft diverse foto’s online geplaatst die gemaakt zijn met de iPhone 5s (foto’s op extra hoge resolutie zijn te bekijken op Apple.com).

Video

Nog niet overtuigd? De belangrijkste verbeteringen heeft Apple mooi voor je samengevat in een video: