De iPhone 5 camera wordt door steeds meer mensen gebruikt als vervanger van de traditionele digitale camera. Zo is de iPhone bij Flickr (een van de grootste foto site ter wereld) al ruim een jaar de meest gebruikte camera.

En dat is niet zo gek: de kwaliteit van de iPhone camera is steeds beter geworden. Bovendien maakt de iPhone 5 verrassend goede close-ups en macro foto’s. Met dit in gedachten geven we 5 tips om betere macro foto’s te maken.

Tip #1: vermijd directe belichting

De iPhone heeft de neiging om problemen te krijgen bij het focussen wanneer iets heel dichtbij en licht is. Over het algemeen worden foto’s in deze omstandigheden overbelicht. Voor de beste close-ups en macro foto’s dien je een indirecte belichting te hebben.

Dit kan lastig zijn wanneer je buiten, op een zonnige dag, foto’s maakt. In dit soort gevallen kun je bijvoorbeeld je eigen schaduw gebruiken om het object te fotograferen. Een andere handige oplossing kan zijn om een wit A4 papier te gebruiken om het licht te weerkaatsen naar het te fotograferen object.

Je krijgt zo een betere belichting en minder harde schaduwen. Daarnaast zorgt een indirecte belichting er ook voor dat de kleuren van je foto beter tot zijn recht komen.

Tip #2: gebruik exposure en focus locking

Bij een close-up kan de minste beweging de focus van de camera veranderen. Dit heeft te maken met de automatische exposure en focus functionaliteit van de iPhone 5. Je kunt dit verhelpen door gebruik te maken van de functie ‘exposure en focus lock’.

Zo kunnen kleine bewegingen de focus niet meer in de war brengen en kun je zelf spelen met de belichting en resultaat van je foto.

Focus exposure lock iPhone camera

Het gevolg van een AE/AF lock (bron: http://osxdaily.com/)

Wanneer je een exposure en focus lock (oftewel een AE/AF lock) wilt toepassen volg je de volgende stappen:

  1. Open de camera applicatie zoals je gewend bent en breng het te fotograferen object in beeld
  2. Tik het gedeelte aan waar je de focus en exposure op wilt vastzetten en houd je vinger op deze plek
  3. Wanneer de melding AE/AF-vergrendeling onder in je scherm verschijnt is de focus en exposure vastgezet
  4. Je kunt nu direct een foto nemen of je camera bewegen om te kijken of je dan een mooier effect krijgt

Exposure en focus locking

Tip#3: Voorkom blur en bewegingen door met scherp te schieten

Een voor de hand liggende tip is dat je de iPhone stil moet houden tijdens het maken van je foto. Voor macro foto’s is dit nóg belangrijker dan bij gewone foto’s en er zijn een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Een van de beste manieren om je iPhone stil te houden is om een techniek van scherpschutters te gebruiken: haal diep adem en schiet je foto tussen twee ademhalingen in. Defensie omschrijft de techniek voor scherp schieten als volgt:

  • Terwijl men de schiethouding aanneemt en “grof” aan het richten is, wordt normaal ademgehaald.
  • In de korte tijd van nauwkeurig richten wordt half uitgeademd.
  • Ademhaling vastzetten, laatste correctie aanbrengen. Tijdens deze onderbreking van de ademhaling is het lichaam voor korte tijd in rust. Deze onderbreking mag niet te lang duren omdat het lichaam hierop gaat reageren. Het moment waarop het schot valt moet dus liggen in de periode waarin het lichaam in rust is. De tijdsduur van deze periode is voor een ieder verschillend.
  • Na het afvuren van een schot, geheel uitademen.

Een andere goede mogelijkheid is om je iPhone 5 op de grond te zetten (of gebruik te maken van een tripod). Doe dit na het focussen van het opject. Wanneer je de EarPods hebt aangesloten op je iPhone, kun je door het indrukken van de volumebutton op je draadje gemakkelijk een foto maken zonder je iPhone te bewegen.

Tip#4: Gebruik HDR

Met behulp van de ingebouwde HDR functie kun je vaak extra goede macro foto’s maken. Een HDR foto bestaat uit drie verschillende foto’s met ieder een andere belichting (één onderbelicht, één overbelicht en één origineel). Je iPhone 5 voegt deze foto’s vervolgens samen tot een HDR foto.

Op deze manier is de foto in zijn geheel goed belicht. Je zet de HDR functie aan vanuit ‘opties’ in je camera applicatie.

Het resultaat van de HDR functie zie je in onderstaande voorbeeld:

HDR verschillen

Tip#5: Kies voor een externe macro lens

Wil je nu echt de best mogelijke macro foto’s met een iPhone maken. Dan moet je kiezen voor een externe macro lens. Met een goede macro lens schiet de kwaliteit van je macro foto’s door het dak.

Er zijn verschillende ontwikkelaars van iPhone lenzen. In onze zoektocht zijn we twee interessante partijen tegen gekomen.

Olloclip

De Olloclip is een van de betere lenzen die we tegen zijn gekomen. Zij bieden een 3-in-1 lens aan (macro, groothoek en fish-eye) voor voor $69,99. De lens is te bestellen op olloclip.com. Ze zijn bij Olloclip druk bezig met een speciale lens voor de iPhone 5. Deze wordt nog in 2012 verwacht. Zodra deze beschikbaar is laten we het weten via onze Facebook pagina.

In onderstaande video zie je de uitleg van Olloclip:

Photojojo

Photojojo is een bedrijf wat verschillende, voor de iPhone 5 geschikte, lenzen aanbiedt. De prijzen beginnen bij $ 15 (voor de macro lens band). De lenzen zijn te bestellen op de site van Photojojo.

Meer informatie op Photojojo.com

Extra tip

Ondanks de mooie foto’s die je standaard kunt maken met de iPhone, is het aan te raden om nog een goede extra applicatie te gebruiken. Zo kun je de foto’s nog meer naar wens finetunen. Een van de beste applicaties op dit gebied is Camera+.

Camera+ Legacy (AppStore Link) Camera+ Legacy
Developer: LateNite Apps
Rated: 4+4.14743
Price: € 5,99 Download

Een aantal mooie voorbeelden van macro foto’s (nog gemaakt met de iPhone 4S) vind je in de Camera+ galley.