Niemand weet nog hoe de nieuwe iPhone 5 eruit gaat zien. Maar de geruchten over de iPhone 5 komen al maanden op volle kracht op ons af. Voldoende input voor Geek.com om 7 terugkerende geruchten te visualiseren in een nieuwe iPhone 5 mockup.

Is dit dan hoe de nieuwe iPhone eruit gaat zien? Waarschijnlijk niet. Maar de meeste geruchten wijzen wel op een nieuw design, anders dan de voorgaande iPhones. Dit iPhone 5 concept toont een mogelijke richting.

Display

Een populair onderwerp van geruchten is de schermgrootte van de iPhone 5. Met de populariteit van de grotere (high-end) Android toestellen zou het iPhone display weleens groter kunnen worden.

Aan de andere kant heeft Apple altijd het 3,5-inch scherm verdedigd door te ontkennen dat grotere schermen beter zijn. Voor de mockup gaan we toch voor een groter (maar niet enorm) display: de iPhone 5 krijgt een 4-inch scherm.

Resolutie

Als de schermgrootte gelijk blijft, zal de resolutie ook de vertrouwde 960×640 pixels blijven. Een groter Retina Display is overkill en zal teveel kosten. Als het iPhone scherm groter wordt, is er een dilemma voor Apple. Het is voor ontwikkelaars het makkelijkst als de huidige resolutie gehandhaafd blijft, maar dat betekent een lagere pixeldichtheid (in verhouding met de iPhone 4 en iPhone 4S).

Er zijn nog niet veel geruchten over de resolutie in omloop. Geek.com gaat er vanuit dat Apple de resolutie iets verhoogt naar 1080 x 720. Dit leidt tot een pixeldichtheid van 325, slechts iets lager dan de 330 van de iPhone 4(S). Belangrijk voordeel: de oude aspect ratio van de iPhone blijft behouden.

Dikte

De iPhone 5 moet dunner worden dan de iPhone 4 en iPhone 4S. De Galaxy Nexus en Droid Razr zijn nu al dunner dan de iPhone en Apple is aan haar stand verplicht om de concurrentie bij te blijven.

Wat Apple eerder al flikte bij de MacBook Air, zullen ze bij de iPhone 5 nogmaals overdoen: er komt een belachelijk dunne iPhone 5 aan. Voor de mockup gaan we uit van 7 mm dikte (iets dunner dan de Droid Razr).

Home button

De home button is aanwezig op elke iPhone (en iPad en iPod Touch) tot nu toe. Maar toch blijven er hardnekkige geruchten dat Apple de home button wijzigt bij de iPhone 5. Veel geruchten suggereren een bredere knop, die ook dienst doet als trackpad. Andere bronnen zeggen dat de home button verdwijnt in de iPhone 5. Voor de mockup wordt uitgegaan van een zogenaamd capacitive home button. Alhoewel de kans groter is dat de knop ook in de nieuwe iPhone ongewijzigd blijft.

4G LTE netwerk

LTE is een logische volgend netwerk voor de iPhone om te ondersteunen. Ook hierbij zal Apple de concurrentie bij willen blijven (Android toestellen hebben al bijna 2 jaar 4G). Maar de ondersteuning voor 4G LTE zal wel afhangen van de gevolgen die dit heeft voor standby tijd en toesteldikte.

Met name voor de Amerikaanse markt (Verizon, AT&T en Sprint) zal de iPhone 5 LTE ondersteuning bieden.

Processor

Hier kunnen we kort over zijn: de iPhone 5 krijgt een Apple A6-chip (gemaakt door Samsung). Er zijn nog twee vragen die beantwoordt moeten worden: hoeveel cores krijgt het (quad-core of de efficiëntere dual-core) en wat wordt de kloksnelheid. Voor dit laatste lijkt 1GHz een goede optie.

Materiaal

De originele iPhone had een aluminium achterkant. De achterkant van iPhone 3G en 3GS was van plastic. Tenslotte maken de iPhone 4 en 4S gebruik van glas. Apple kiest waarschijnlijk voor één van deze materialen bij de iPhone 5.

Veel mensen zijn voorstander van een terugkeer van de aluminium achterkant. Het zou de iPhone weer in lijn brengen met de iPad en de iPod Touch. Bovendien is het een klein eerbetoon aan de eerste iPhone van 5 jaar geleden. Het extra gewicht van aluminium kan juist een positief punt zijn bij een dunner design: het zorgt voor balans bij het vasthouden.