Apple presenteerde 10 september 2 nieuwe iPhones: de iPhone 5s en de iPhone 5c. Vanaf 25 oktober kun je de iPhone 5s en 5c kopen bij verschillende providers.

iPhone 5 Overig

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang een nieuwe versie van iOS in beta getest wordt? Will Hains wilde dit weten en verwerkte de informatie uit Wikipedia in een interessante grafiek. Niet alleen interessant voor ontwikkelaars, maar ook een goede voorspeller voor de iPhone 5 releasedatum:

Release iOS 6 bepalend voor iPhone 5

Je vraagt je misschien af: waarom zou het belangrijk zijn hoe lang een mobiel operating system in beta is? En waarom staat dit op een site over de nieuwe iPhone? Het antwoord is simpel: de livegang van iOS 6 zal naar verwachting hand in hand gaan met de release van de iPhone 5.

Vanaf de allereerste versie van het mobiele besturingssysteem (toen nog iPhone OS genaamd), lanceert Apple een nieuwe iPhone samen met een nieuwe versie van iOS. Bij de iPhone 3G kwam iPhone OS 2, de release van de 3GS op 17 juni 2009 ging gepaard met iOS 3. De een-na-laatste versie, iOS 4, werd 21 juni 2010 vrijgegeven: 3 dagen voordat de iPhone 4 uitkwam.

Tijdens de WWDC 2011 werd iOS 5 aangekondigd. En ook hierbij werd de update gelijk met de release van een nieuw toestel (de iPhone 4S, 12 oktober 2011) beschikbaar gesteld aan gebruikers. De iOS 6 Final versie zal tegelijkertijd worden uitgebracht met de iPhone 5. Een grove inschatting is dat de betaperiode van iOS 6.0 meer in de lijn zal liggen met 5.0 (complex en langdurig) dan een kleinere/kortere zoals 4.0.

iOS betaperiodes

De kortste betaperiode was voor iPhone OS 2.1 in 2008 (in juni 2010 ging iPhone OS pas iOS heten). Deze update had een betaperiode van 50 dagen, verspreid over 4 ontwikkelversies. De laatste grote release was tevens de langste: iOS 5.0 werd 12 oktober 2011 uitgebracht, na 8 betaversies in 128 dagen. Alle iOS updates hadden minstens 3 betaversies, met de uitzondering van iPhone OS 2.2, die er slechts 2 had (waarvan de eerste wel aanzienlijk langer dan bij de rest).

De nieuwe iOS 6.0 komt in elk geval deze herfst. Sinds 25 juni 2012 zitten we in de tweede beta. Op basis van bovenstaande grafiek, kunnen we slechts een lossevoorspelling doen over de releasedatum. Rekening houdende met een betaperiode van een maand of 4 (zoals iOS 5.0), komen we wederom uit op een iOS 6.0 en iPhone 5 release in oktober. Wat we met grotere zekerheid kunnen voorspellen:

  • Na iOS 6 Beta 2 volgen nog 1 tot 4 betaversies voordat het naar eindgebruikers gaat
  • De Final release van iOS 6.0 komt gelijk met de iPhone 5 lancering.

Durf jij een goede inschatting van de release te maken? We horen het graag in de comments.

Vorige berichtiPhone verkoop daalt door verwachte release iPhone 5 Volgende berichtiWatch: een iPhone voor om je pols