Precies 5 jaar geleden lanceerde Apple de iPhone. Er is nooit een product geweest dat zo snel zo’n grote impact heeft gehad op de wereld. In afwachting van de iPhone 5 vatten we nog even kort samen wat de impact is geweest:

iPhone is groter dan de meeste bedrijven

Apart om te beseffen: 5 jaar geleden bestond de iPhone nog niet. Nu levert het bijna $ 25 miljard omzet per kwartaal op. Dat is dus een duizelingwekkende $ 100 miljard per jaar. Enkel de iPhone is groter dan de meeste bedrijven op deze aarde.

Een veelzeggend voorbeeld van deze laatste stelling: de iPhone business is groter dan Microsoft. Dus één enkel product dat amper 5 jaar bestaat levert meer op dan een 30-jaar oud bedrijf.

Cashcow: $ 30 miljard winst per jaar

Als de iPhone een product was van de Nederlandse regering, dan hadden we nu geen pittige onderhandelingen over bezuinigingen nodig gehad. Volgens betrouwbare schattingen levert de iPhone minstens $ 30 miljard winst (!) per jaar op. Ook dit doen slechts weinig bedrijven na: De iPhone levert meer geld op dan Shell, GE, Microsoft of Walmart.

De iPhone maakte van Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een indrukwekkende prestatie, als je bedenkt dat Apple 15 jaar gelden nog op sterven na dood was.

Impact op andere bedrijven en omgeving

De iPhone vermorzelde minstens 3 grote bedrijven in de afgelopen 5 jaar. Bij de introductie van de iPhone in 2007 waren Palm, Research in Motion (RIM) en Nokia onaantastbaar. Nu is er weinig of niets meer van over.

Met de iPhone kwam een compleet nieuwe industrie. In 2007 bestond er nog geen App Store. Het was ondenkbaar dat er nu miljoenen apps bestaan, van spellen tot superhandige applicaties. De iPhone heeft het leven veranderd van vele duizenden ontwikkelaars, designers en medewerkers daaromheen. Alleen een voorbeeld als Instagram ($ 1 miljard waard) geeft goed de impact van de iPhone aan.

Apple's omzet per product

Samenvattend: we mogen na 5 jaar wel zeggen dat de iPhone het succesvolste en meest disruptieve product in de recente geschiedenis is geweest. Een mooi verjaardagsfeestje dus. Happy Birthday iPhone!

Bekijk ook: