De eerste prototypes van de iPhone 5 bevatten een NFC-chip en antenne. Dat meldt 9to5Mac vanmiddag. Daarnaast blijkt uit het prototype dat de nieuwe iPhone inderdaad een groter scherm zal krijgen. Iets dat door steeds meer geruchten en gelekte onderdelen bevestigd wordt. iPhone 5 Studio Shot (White)

De implementatie van NFC zou perfect aansluiten op het recent aangekondigde Passbook. NFC (Near Field Communication) is een contactloze communicatiemethode met een bereik van ongeveer 10 centimeter.

Door gebruik te maken van NFC in combinatie met Passbook zou je de iPhone langs een scanner kunnen halen om je ‘klantenkaart’ te scannen. Ook zou NFC het mogelijk moeten kunnen maken om snel bestanden tussen iPhones uit te wisselen door ze bij elkaar te houden.

Mobiel betalen

Geruchten van eind maart wijzen er op dat Apple ook bezig is om mobiel betalen te integreren. Het systeem van Apple zou iWallet gaan heten en het mogelijk maken om direct betalingen te verrichten via de iPhone. Dit kan dan ook simpelweg door de iPhone langs een scanner te halen.

De mogelijkheden van mobiel betalen zijn vervolgens eindeloos. Zoals betalen door middel van je iPhone bij een supermarkt kassa, parkeerautomaat, soda-automaat, etc. Een aandachtspunt hierbij is de beveiliging. Het is nog niet bekend hoe Apple dit wil gaan regelen.

De prototypes zouden zogenoemde pre-EVT prototypes zijn. Wat betekent dat de iPhone zich nog in een vroege fase bevindt. Er bestaat daarom een kans dat de chip getest is maar uiteindelijk niet in de iPhone 5 zal zitten.

Er zijn al bijna 2 jaar geruchten over Near Field Communication in de iPhone 5. In januari 2011 schreven we al over een NFC-chip in de iPhone 5 en de mogelijke gevolgen hiervan.