Apple had inderdaad plannen om in 2011 de iPhone 5 uit te brengen. Deze volledige vernieuwde iPhone, met nieuw design, werd slechts enkele maanden voor de iPhone 4S release geschrapt.

iPhone 5 mockupDit meldt een welingelichte ‘industry source’ vrijdag aan Business Insider. De bron zou zelfs een prototype van de iPhone 5 in handen hebben gehad. De nieuwe, nooit uitgebrachte iPhone zou een 4″-scherm hebben gehad en een 10 Megapixel camera. Ook zou de vertrouwde home-knop zijn verdwenen, en is de behuizing dunner geworden dan eerdere iPhones.

Pas vlak van te voren werd aan Apple-engineers gemeld dat er geen iPhone 5 op de markt zou komen. Drie maanden voor de iPhone 4S release werd dit nieuws intern pas verteld. Steve Jobs zou ongelukkig zijn geweest met het grotere scherm, omdat het de iPhones zou ‘fragmenteren’. Apple’s grote bezwaar tegen Android is juist de manier hoe de verschillende telefoons van verschillende merken dat besturingssysteem fragmenteren.

Wat zou de iPhone 5 bieden?

Vorige week meldden we al dat de iPhone 5 het laatste project van Steve Jobs was. Een aantal iPhone 5 geruchten dat daar aan de orde kwam, werd ook door deze bron genoemd. In de twee weken dat hij met het prototype werkte, kwam hij achter de volgende veranderingen:

  • Het prototype had een 4″ scherm.
  • Nieuwe iPhone 5 had aluminium achterkant (net als de iPad 2).
  • Uiteindelijke product zou gebruikmaken van Apple’s ‘liquid metal’ technologie.
  • iPhone 5 krijgt beter scherm met mooiere kleuren.
  • De homebutton: “was not a physical press button. You could touch it and hold it and physically reboot the device.”

Omdat het bericht nog niet door een tweede bron is bevestigd, is het raadzaam om het voorlopig met een fikse korrel zout te nemen. Maar de geplande iPhone 5 release is wel degelijk in lijn met eerdere geruchten. We brengen het je graag, zodat je zelf een oordeel kan vellen.