De volgende generatie van de iPad en de iPhone krijgt een eigen versie van Apples A4-chip. Dat meldt Engadget op basis van betrouwbare bronnen.

Waarschijnlijk maakt deze nieuwe, krachtige processor het mogelijk om 1080 p HD-video te gaan ondersteunen op de IOS toestellen.

Later dit jaar introduceert Apple ook een nieuwe generatie iPads. Naar verluidt is de resolutie van de nieuwe iPad twee keer zo hoog als die van de huidige versie. De iPad 2 zal dan ook 2x zoveel pixels moeten verwerken. Om dit aan te kunnen heeft de iPad veel rekenkracht nodig.

Apple zou Apple niet zijn als het geen oplossing had: het upgradet de grafische kern van de A4-chip van versie SGX535 naar versie SGX543. Die biedt twee keer zoveel rekenkracht met dezelfde kloksnelheid.

HDMI

De snelheidsverhoging geldt niet enkel voor grafiek, zoals het berekenen van polygonen in een spel of het weergeven van letters in een productiviteitsprogramma , maar ook voor video.

De A4 ondersteunt hardwareversnelling voor het encoderen en decoderen van video; beide technologieën worden al gebruikt tijdens het videochatten met Facetime op de iPhone 4. Facetime haalde de originele iPad niet, net zoals de camera voor aan het toestel. Beide eigenschappen worden wel op de iPad 2 verwacht.

Dankzij de snellere videoverwerking ligt het voor de hand dat de nieuwe devices (in ieder geval de iPad 2) voorzien gaan worden van een HDMI uitgang.

Sommige smartphones en tablet-pc’s gebruiken al HDMI, maar dit brengt nog wel wat kinderziektes met zich mee. Ook Apple TV kent geen vlekkeloos parcours: gebruikers melden HDMI-problemen bij bijna elk Philips en Sony HDTV-model .

Meerdere grafische kernen

Volgens een bron bij Apple krijgt de nieuwe chip verschillende grafische kernen voor optimale prestaties.

Het is echter belangrijk te noteren dat chipspecificaties niet altijd in proportie zijn met de eigenlijke prestaties. Wat Apple doet in zijn software is minstens even belangrijk als de hardware zelf.

Het blijft even afwachten tot de release voordat we weten hoe de processoren in de praktijk werken.

Bron: ZDNet