De nieuwe iPhone werkt niet alleen op de Amerikaanse 4G netwerken, maar ondersteunt ook de Nederlandse 4G frequenties. Dit betekent dat we straks met de iPhone 5 gebruik kunnen maken van de supersnelle vierde generatie mobiele netwerken: 4G LTE.

iPad niet, iPhone 5 wél in Nederland op 4G

Er was enige tijd onduidelijkheid of de iPhone 5 wel gebruik kon maken van 4G in Europa. Dit kwam met name door de nieuwste iPad. De iPad ondersteunt namelijk alleen 4G LTE op 700 en 2100 MHz. Dit zijn frequenties die in Canada en de VS gebruikt worden voor 4G. In Europa maken we echter gebruik van de 1800 MHz-band. Dus dat betekent geen 4G op de iPad in Nederland.

Dat we met de iPhone 5 meer geluk hebben, valt af te leiden uit een bericht van Pocket-Lint. Zij meldden op basis van meerdere bronnen dat de nieuwe iPhone vanaf moment van lancering te gebruiken is met 4G LTE in Engeland. De provider Everything Everywhere activeert daar 11 september 2012 haar 4G LTE netwerk op de 1800 MHz-band. De iPhone 5 zal volgens de bronnen direct bruikbaar zijn op dit netwerk.

LTE in Nederland bruikbaar op iPhone 5 vanaf 2013

iPhone 5 met 4G LTEHelaas zijn we in Nederland minder ver dan in Engeland. Je kan pas met de iPhone 5 op een LTE netwerk wanneer de Nederlandse providers dit netwerk hebben uitgerold. Eerste stap hiernaartoe is de Multiband frequentieveiling eind oktober. Hier worden de mobiele vergunningen in de 800-, 900- en 1800 MHz-banden geveild. Hierna kunnen de providers beginnen met de implementatie van 4G op de nieuwe 1800 MHz-frequentie.

KPN heeft al aangekondigd nog dit jaar te starten met de uitrol van haar 4G-LTE netwerk. De overige providers zullen snel volgen. Bij de release heb je dus in Nederland nog niets aan de 4G-ondersteuning van de iPhone 5. Maar later in 2013 zul je gelukkig wel de voordelen merken.