Je iPhone 5S gebruiken om je boodschappen bij de Appie te betalen. Het zou zomaar kunnen. In een patentaanvraag van Apple wordt namelijk een manier van betalen beschreven waarbij gebruik wordt gemaakt van Near Field Communication (NFC) in combinatie met een vingerafdrukscanner.

Het zou dus straks zo kunnen zijn dat je je iPhone als betaalmiddel kunt gebruiken door deze langs een sensor (NFC reader) bij de kassa te halen. Ter verificatie kun je vervolgens de betaling bevestigen door je vinger over de vingerafdrukscanner in de home-knop te halen. Vergelijkbaar met de OV-chipkaart, maar dan veiliger.

Vingerafdrukscanner én NFC-chip in de iPhone?

Het was al bekend dat de iPhone 5S waarschijnlijk een vingerafdrukscanner in de home-knop zou krijgen. Deze zou onder andere voor meer veiligheid en bescherming van de iPhone moeten zorgen.

Of de iPhone 5S ook een een NFC-chip zal krijgen is nog niet met zekerheid te zeggen. Er gaan al lange tijd geruchten dat Apple gebruik zou willen maken van de populaire technologie. Toch werden er nog weinig aanwijzingen gevonden dat Apple er zich daadwerkelijk aan zou willen wagen.

Veilig betalen met de iPhone

NFC is een techniek die snel aan populariteit wint. Toch wil het als betaalmiddel nog niet helemaal van de grond komen. Mogelijk ligt dit aan het feit dat er gemakkelijk fraude mee valt te plegen. Er is namelijk vaak geen tussenkomst van een gebruiker of verificatie mogelijk.

De iPhone zou hier zomaar verandering in kunnen brengen. Door de NFC-technologie te combineren met de vingerafdrukscanner ontstaat er namelijk een veilig betaalmiddel.

Het zou zomaar kunnen dat de NFC-chip morgen de verrassing van Apple’s presentatie is. Een introductie van deze manier van betalen zou er voor kunnen zorgen dat mobiel betalen eindelijk van de grond komt.