Veel rondom de iPhone 5 is nog onzeker. Maar het display is een van de onderdelen die in de nieuwe iPhone vrijwel zeker onder handen wordt genomen. De jongens van ETrade Supply hebben hun handen weten te leggen op het glazen front panel van de iPhone 5. Een mooie aanleiding voor een vergelijking van het nieuwe iPhone scherm met het iPhone 4S display.

iPhone 5 krijgt groter en dunner scherm

iPhone 5 krijgt hoger scherm

Scherm van iPhone 5 is net zo breed als de iPhone 4S, maar hoger.

Allereerst een bevestiging van de geruchten die we al eerder meldden. Het lijkt erop dat de iPhone 5 een groter en dunner scherm krijgt:

  • iPhone 4S scherm: 76,65mm × 51,60mm (h×b), doorsnede 3,6 inch, dikte: 1,0 mm
  • iPhone 5 scherm: 90,25mm × 51,60mm (h×b), doorsnede 4,065 inch, dikte: 0,9 mm

De display area wordt vergroot van 3,61 inch naar 4,065 inch. Het LCD scherm zelf zal iets kleiner zijn en uitkomen rond de 4 inch.

Belangrijk is dat de schermverhouding in de richting van 16:9 gaat. Een grote wijziging met alle eerdere iPhones. Eerder hebben app ontwikkelaars aangegeven dat een groter iPhone scherm met andere verhouding geen groot probleem hoeft te zijn.

Betere transparantie (transmissie)

Scherm iPhone 5 vergeleken met iPhone 4S

De transparantie (of beter gezegd transmissie) van het iPhone 5 scherm is verbeterd ten opzichte van de iPhone 4S.

iPhone sensors verplaatst

Positie sensors in iPhone 5 scherm

Wat verder opvalt, is dat een aantal functionele onderdelen van plek is veranderd. Zo is de camera in de iPhone 5 boven de receiver geplaatst, waar deze zich bij de huidige iPhone nog links ervan bevindt. De lichtsensor verplaatst juist van boven naar links van de receiver. Deze sensor is ook een stuk kleiner geworden.

Overige wijzigingen in scherm iPhone 5

Enkele andere wijzigingen die in de video nog worden aangestipt zijn de home button en de krasbestendigheid. In het glazen front panel van de iPhone 5 is het gat voor de home button 0,3mm kleiner geworden (in diameter). Dat betekent dat de home button voor de nieuwe iPhone iets kleiner wordt en dat de iPhone 4S home knop er niet in zal passen.

Tenslotte lijkt de krasbestendigheid van de iPhone 5 (nog) beter dan die van de iPhone 4S. In de video wordt de anti-scratch ability getest door de schermen niet zachtzinnig onder handen te nemen met een sleutelbos.