Met de nieuwe iPhone 5 komt mobiel betalen binnen handbereik. De iPhone zal een NFC chip bevatten, waarmee het kan communiceren met andere apparaten binnen 10 cm.

Verder meldt Bloomberg vandaag dat Apple bezig is met de ontwikkeling van een eigen mobiel betaalsysteem. De gebruikswijze zal vergelijkbaar zijn met die van de OV chipkaart (maar minder kwetsbaar). Apple wil deze toepassing gaan gebruiken om onder andere mobiel betalen te introduceren. Naar alle waarschijnlijkheid zal het betaalsysteem van Apple gekoppeld worden aan je iTunes account.

De iPhone is overigens niet de eerste telefoon die de NFC-chip in zijn handset integreert, eerder voegde Samsung deze chip al aan de Nexus S toe.

Doorbraak mobiel betalen door iPhone 5

De telefoon wordt steeds meer een all in one device, bijna alle ‘on the go needs’ zijn gecombineerd met de telefoon (camera, agenda, internet). Een vervanging van je portemonnee is een logische volgende stap.

Voor de retail branche is het gebruik van NFC door Apple een belangrijke ontwikkeling. Apple heeft reeds bewezen nieuwe technologieën op de juiste manier aan het grote publiek te presenteren, zie hoe de iPhone een boost heeft gegeven aan het gebruik van mobiel internet. Het zal niet als een verassing komen wanneer mobiel betalen dankzij Apple een soortgelijke ontwikkeling doormaakt.

Daarnaast kan er op het zelfde systeem door ontwikkeld gaan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van apps ter vervanging van klantenkaarten? Altijd je klantenkaart bij de hand dus, weg met die retro AH Bonus kaart. Met de NFC technologie zal dit op de korte termijn tot de mogelijkheden behoren, wat de deur naar mobiele loyaliteitsprogramma’s opent.