Weet jij nog wat je kan verwachten van de iPhone 5? En wanneer? Officieel heeft Apple nog niks bekend gemaakt, maar op internet is de iPhone 5 al maanden één van de meest besproken onderwerpen. Met nog 2 weken tot de WWDC 2011 zet iPhone5.nl de top 5 iPhone geruchten op een rijtje.

1. iPhone 5 komt in september 2011

De meest gestelde vraag: wanneer is de iPhone 5 release? Bijna wekelijks verschijnen nieuwe berichten over de iPhone 5 introductie. Meest recentelijk kwam PCWorld afgelopen week met de verwachting dat de iPhone 5 in het derde kwartaal van 2011 in productie gaat en iets later in de winkels ligt. Het Engelse blog T3 noemt zelfs als datum 21 november.  De drie meest genoemde data tot nu toe:

  1. iPhone 5 introductie in september 2011
  2. iPhone 5 introductie in juni 2011
  3. iPhone 5 introductie in januari 2012

Een introductie tijdens de WWDC 2011 op 6 juni 2011 is nog steeds mogelijk, maar onwaarschijnlijk. De conclusie van dit eerste gerucht: de nieuwe iPhone 5 zal op z’n vroegst in septemberverkrijgbaar zijn.

2. iPhone 5 heeft geen 4G/LTE en geen NFC

Helaas lijkt het erop dat mobiel betalen met de iPhone nog niet mogelijk wordt, ondanks eerdere berichten. De meeste geruchten wijzen erop dat er geen NFC (Near Field Communication) aanwezig is op de iPhone 5. Ook LTE, de opvolger van UMTS, zou nog even op zich laten wachten.

Hoe graag we het ook zouden willen, mobiel betalen blijft nog een jaartje in de ijskast. Voor gerucht 2 dus: geen NFC en LTE op de iPhone 5.

3. iPhone 5 krijgt een 8 megapixel camera

Eindelijk goed nieuws: alle berichten wijzen erop dat de iPhone 5 een veel betere camera krijgt. De nieuwe foto’s van de iPhone krijgen een resolutie van maar liefst 8 megapixel, met een externe LED flash.

In april waren er nog berichten dat de iPhone 5 release vertraagd zou worden door problemen door de aardbeving en tsunami in japan. De 8 MP camera zou voor Apple gefabriceerd worden door Sony. Een maand later worden deze berichten tegengesproken: de camera voor de volgende generatie iPhone komt niet van Sony, maar van OmniVision.

Lang verhaal kort: de iPhone 5 krijgt een 8 MP camera, maar niet van Sony.

4. iPhone 5 krijgt een 3D scherm

Met de HTC Evo 3D en de LG Optimus 3D in de planning lijkt het een logische vraag: krijgt de iPhone 5 ook een 3D scherm? Apple heeft eind vorig jaar een techniek gepatenteerd waarmee 3D-beeld kan worden getoond zonder speciale bril. Dit gaf voer tot geruchten: krijgt de iPhone 5 een 3D scherm?

Autostereoscopie biedt veel leuke mogelijkheden. Volgens Apple is de gepatenteerde technologie zeer effectief, praktisch, efficiënt, ongecompliceerd en goedkoop. De vraag is echter of 3D al beschikbaar zal zijn in de nieuwe iPhone. Voorlopig zetten we dit gerucht op false: de iPhone 5 krijgt geen 3D scherm.

5. iPhone 5 krijgt groter scherm

Wel of geen 3D: hoe groot is het nieuwe display van de iPhone 5 eigenlijk? Volgens een uitgelekt onderdeel krijgt de nieuwe iPhone een groter scherm met minder rand. Het huidige scherm van de iPhone 4 meer 3,5 inch (8,9 cm) in doorsnede. De iPhone 5 zou maar liefst 4 inch (10,2 cm) meten.

Ook al bleken de eerder uitgelekte foto’s niet echt, toch lijkt een 4 inch Retina display wel zeer waarschijnlijk. Een edge-to-edge display is een logische volgende ontwikkeling voor Apple. Dit laatste gerucht zetten we op true: de iPhone 5 krijgt een 4 inch scherm met kleinere rand.