Aanstaande maandag is het zover, dan vindt de World Wide Developer Conference (WWDC) 2012 plaats. Met de WWDC in zicht draait ook de geruchtenmachine van Apple weer op volle toeren. Wij hebben de meest hardnekkige geruchten op een rijtje gezet en geven aan wat er volgende week te verwachten is.

WWDC Voorbereiding

WWDC 2012: Where great ideas go on to do great things.

Wat wordt geïntroduceerd op WWDC?

De WWDC is met name een software evenement, maar dat betekent niet dat we geen nieuwe hardware aankondigingen kunnen verwachten. In het verleden heeft Apple op het evenement belangrijke producten onthuld zoals verschillende iPhones en de Macbook Pro. Onderstaande items vinden wij het meest waarschijnlijk.

iOS 6: inclusief Apple Maps

iOS 6 - The world's most advanced mobile operating systemApple lanceert jaarlijks een nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Tijdens de WWDC worden elk jaar de details bekend gemaakt van de aankomende versie. Het is zeker dat maandag de nieuwste iOS versie onthuld wordt: iOS 6.

iOS 6 zal weer enkele mooie verbeteringen bevatten. Zo lijkt het erop dat Siri meer functies zal gaan krijgen. Ook wordt er veel verwacht van Apple maps, dat Google maps overbodig zou moeten maken.

Verwachte nieuwe features iOS 6

 • vernieuwde apps
 • nieuwe interface (onder andere voor Agenda, Contacten en Video’s)
 • vernieuwde Muziek-app, met bediening via widget in het Berichtencentrum
 • vernieuwde Multitasking (makkelijker 2 applicaties tegelijk gebruiken)

Tenslotte gaan veel geruchten over een filemanager in iOS. Wij verwachten niet dat deze er gaat komen in iOS 6. Al is het maar omdat Steve Jobs herhaaldelijk heeft gezegd dat hij toegang tot het bestandssysteem niet ziet zitten. Het zou het gebruik van de iPhone (en iPad) onnodig complex maken.

Nieuwe Macbooks: met Retina display

De MacBook Pro is al een tijdje toe aan vernieuwing. We verwachten dan ook dat er binnen afzienbare tijd een opvolger komt, het WWDC zou daarvoor een uitstekend podium zijn. Volgens de laatste geruchten wordt er maandag een nieuwe Macbook Pro aangekondigd met onder andere de volgende eigenschappen:

 • Scherp Retina-display met 2560 bij 1600 pixels
 • Dunner design (19 milimeter dik), wat zal lijken op de MacBook Air
 • 2.6 GHz i7 processor
 • 16 GB werkgeheugen
 • 750 GB harde schijf
 • Radeon HD 7770M grafische kaart

OS X Mountain Lion

De nieuwe versie van OS X komt deze zomer en is sterk geïnspireerd door iOS 6. In Mountain Lion komen we veel toepassingen tegen die we al kennen van iPhone en iPad:

 • Messages
 • Berichtencentrum
 • Herinneringen
 • Notities
 • Game Center

Tijdens de WWDC zal Apple deze applicaties presenteren én meer vernieuwende verbeteringen tonen.

Wat wordt misschien geïntroduceerd op WWDC?

iPad mini

Er wordt gesproken over een iPad mini van 7,85 inch. Apple heeft eerder de muziekmarkt omarmd met diverse varianten van de iPod. Als Apple hetzelfde wil doen met de tablet markt, dan is een iPad mini een logische stap. Een release hiervan in juni zou Apple goed uitkomen om een eventuele release van de iPhone 5 in de herfst niet te overschaduwen.

Wat wordt niet geïntroduceerd op WWDC?

Naast bovenstaande verwachtingen zijn er ook geruchten die waarschijnlijk nog niet rijp genoeg zijn om volgende week al te verwachten. Helaas moeten we ook de iPhone 5 hieronder scharen.

iPhone 5

Het goede nieuws: er zal een nieuwe iPhone komen dit jaar. De iPhone 4 productie is al verlaagd en er zijn al verschillende geruchten over uitgelekte onderdelen. Het slechte nieuws: juni lijkt te vroeg voor een iPhone 5 introductie. We verwachten niet dat een nieuwe iPhone volgende week al officieel zal worden aangekondigd. Een release in oktober lijkt het meest waarschijnlijk.

Apple TV

In de biografie van Steve Jobs wordt er geschreven over een televisie waar ze bij Apple aan werken. Sindsdien duiken er regelmatig geruchten op dat de TV al in productie zou zijn. Gezien het lange ontwikkeltraject en de complexiteit van een nieuwe productlijn is het nog niet realistisch om de Apple TV deze WWDC al te verwachten.