Apple verkocht het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPhones. Het bedrijf presenteerde gisteren de kwartaalcijfers over Q3, het fiscale kwartaal dat liep over de maanden april, mei en juni.

Er werden 28% meer iPhones verkocht dan in Q3 2011. Analisten verwachtten tussen de 25 en 30 miljoen iPhones. In het afgelopen kwartaal werden flink meer iPads verkocht dan vorig jaar, en een stuk minder iPods:

  • 17 miljoen iPads (+83% tov Q3 2011)
  • 4 miljoen Macs (+2% tov Q3 2011)
  • 6,8 miljoen iPods (-10% tov Q3 2011)

Minder iPhones dan voorgaande kwartalen

iPhone verkopen (in miljoenen)

Opvallend: ook al werden er 28% meer iPhones verkocht dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, er was wel een daling vergeleken met de 2 voorgaande kwartalen:

  1. Q1 2012: 37 miljoen iPhones verkocht
  2. Q2 2012: 35 miljoen iPhones verkocht
  3. Q3 2012: 26 miljoen iPhones verkocht

Volgens Apple’s CEO Tim Cook is de lagere verkoop het gevolg van de verwachte aankomende iPhone 5 release. Iets wat wij begin deze maand al meldden. Bovendien is er verminderde vraag door de slechte economische situatie in Europa.

iPhone heeft grootste bijdrage aan omzet Apple

De omzet van Apple over het afgelopen kwartaal kwam uit op 35 miljard dollar. Dat is lager dan de 37 miljard dollar die verwacht werd. De winst was een nette 8,8 miljard dollar. De iPhone blijft het succesproduct, met een grote omzetbijdrage, zoals in onderstaande grafiek goed te zien is.

Apple’s omzet, gestapeld per product

Amazing new products: de iPhone 5 komt eraan?

Tenslotte laat Tim Cook nog weten vooruit te kijken naar enkele amazing new products die eraan zitten te komen:

We’re thrilled with record sales of 17 million iPads in the June quarter. We’ve also just updated the entire MacBook line, will release Mountain Lion tomorrow and will be launching iOS 6 this Fall. We are also really looking forward to the amazing new products we’ve got in the pipeline.

Hij zou kunnen doelen op de iPad Mini of de Apple TV. Maar wij weten het zeker: de iPhone 5 is bijna in zicht!