Apple heeft vandaag de cijfers bekendgemaakt voor het laatste kwartaal van 2011 (oktober t/m december). Wederom werden records gebroken met $ 46 miljard omzet en liefst $ 13 miljard winst, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Record aantal iPhones verkocht

Apple Revenue by Quarter

In Q4 verkocht Apple 37 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads, respectievelijk +128% en +111% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal verkochte Macs (5 miljoen, +26%) nam toe en de iPod verkopen (15 miljoen, -21%) namen tegelijkertijd af. Tim Cook (CEO Apple) liep alvast vooruit op een aantal nieuwe producten die eraan komen:

We’re thrilled with our outstanding results and record-breaking sales of iPhones, iPads and Macs. Apple’s momentum is incredibly strong, and we have some amazing new products in the pipeline.

Vanaf 23:00 is er een conference call waar analisten vragen kunnen stellen. Tijdens de bespreking gaf Cook aan dat Apple in dit kwartaal niet aan de vraag naar iPhone 4S kon voldoen. Peter Oppenheimer (Apple’s CFO) zei dat het bedrijf actief bespreekt wat het moet doen met de indrukwekkende geldvoorraad van $ 97,6 miljard, maar wilde niet specifieker worden.

Apple overtreft verwachtingen

Met een winst van $ 13,87 per aandeel overtrof Apple de verwachtingen van analisten. Zij hadden ingezet op een winst per aandeel van $ 10,16 en een omzet van ruim $ 38 miljard. In het voorgaande kwartaal had Apple bij hoge uitzondering niet aan de verwachtingen weten te voldoen.

Dit kwartaal verwacht Apple een iets lagere omzet van $ 32,5 miljard. Ook dat overtreft de verwachtingen van Wall Street, $ 31,9 miljard.

Highlights uit Apple’s Conference Call

  • iTunes genereerde $ 1,7 miljard, onder meer door 140 miljoen downloads op eerste kerstdag.
  • Er zijn nu 550.000 iOS-apps, waarvan 170.000 specifiek voor iPad.
  • iPhone groeide veel harder dan industrie: +128% vs +40%.
  • In totaal 315 miljoen iOS devices verkocht, waarvan 62 miljoen in december.
  • iPhone verkopen verdubbelden (jaar-op-jaar) dankzij iPhone 4S.
  • iCloud heeft 85 miljoen aangemelde gebruikers.