Het is bekend dat iOS-apparaten zich al flink hebben gevestigd op het gebied van mobile gaming. Met iOS 7 lijkt Apple nog grootser in te willen zetten op het spelen van spellen. Het besturingssysteem biedt namelijk ondersteuning voor hardware gamecontrollers.

Tijdens de presentatie van iOS 7 werd al gesproken over “MFi game controllers”. MFi is de naam voor Apple officiële licentieprogramma voor accessoires. Er werd echter met geen woord gesproken over een mogelijke komst van game controllers. Met de vondst van twee afbeeldingen op de ontwikkelaarswebsite van Apple wordt de ondersteuning voor gamecontrollers bevestigt en is er meer informatie over bekend.

Twee soorten controllers

Op de twee afbeeldingen zijn twee verschillende gamecontrollers te zien. De éen lijkt als een hoesje om een iPhone te moeten worden geschoven. Op de plek van de home-knop en de speaker van de iPhone zijn de knoppen van de controller te vinden. De tweede afbeelding toont een controller die helemaal los is van de iPhone. De controller heeft veel weg van de traditionele Nintendo-controllers en beschikt over twee joysticks. Hoe deze met de iPhone verbonden zal zijn wordt in de afbeelding niet duidelijk.

Gamecontrollers iOS 7

Uit de ondersteunende tekst bij de afbeeldingen blijkt dat games ook zonder de controller, dus alleen met het touchscreen, bestuurd moet kunnen worden. Het is voor ontwikkelaars dus niet toegestaan om applicaties te ontwikkelen die alleen met de controller werken.

iPhone als controller voor Apple TV

Bij de presentatie van iOS 7 bleek al dat het game center een flinke metamorfose mogen ondergaan. Het app-icoon van de Game Center-applicatie is vrijwel onherkenbaar als deze wordt vergeleken met het oude icoon. Het zou zomaar kunnen dat de vier gekleurde ballen in het app-icoon een verwijzing zijn naar de gekleurde controller-knoppen.

Sinds iOS 5 is het al mogelijk om bepaalde applicaties via Apple TV op een tv weer te geven. Dankzij de ondersteuning voor hardware controllers zou je iPhone als controller en je Apple TV als console kunnen dienen. Hierdoor wordt Apple mogelijk een (nog) serieuzere concurrent van de bekende gamebedrijven, Sony, Nintendo en Microsoft.

Wat voor mooie spellen we kunnen verwachten zullen we nog moeten afwachten. Zeker is dat de developers een uitdaging erbij hebben om mooie games te maken, waarbij we mogelijk gebruik kunnen maken van de iPhone in combinatie met Apple TV.