De iPhone heeft de BlackBerry ingehaald als bestverkopende smartphone in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. In september ging Apple BlackBerry-maker RIM voorbij en heeft daarmee nu een geschat marktaandeel van 28,6 procent van de Amerikaanse markt; RIM bezit 26,1 procent van de markt.

Android maakte volgens Nielsen de grootste groei door. Het mobiele besturingssysteem van Google groeide van 15 procent in juni naar 25,8 procent marktaandeel in november 2010. Dat blijkt ook wel uit de cijfers over recente aankopen gedurende het laatste halfjaar: maar liefst 40,8 procent koos in november voor Android; in juni was dat nog 27,5 procent.

U.S. Smartphone Operating System Share

Grafiek met marktaandelen over de afgelopen jaren (klik voor grotere afbeelding)

Hoewel het aantal nieuwe iPhone-gebruikers tussen juni en juli 2010 — waarschijnlijk door de lancering van de iPhone 4 — nog van 20,9 naar 26,2 procent groeide, blijft Apple’s aandeel in de maanden daarna vrijwel gelijk. Qua marktaandeel groeit het iOS-besturingssysteem ook maar heel licht van 27,9 naar 28,6 procent.

BlackBerry-maker RIM krijgt de grootste klappen: het marktaandeel daalde van 33,9 naar 26,1 procent. En waar in juni 2010 nog 35 procent van de gekochte smartphones een BlackBerry was, is dit in november slechts 19,2 procent.