Apple iPhone verkopen in Groot Brittannië zijn de afgelopen maanden gedaald. Oorzaak is de verwachte iPhone 5 introductie deze herfst en de populariteit van de nieuwste Samsung.

De iPhone 4S blijft wel de meest populaire handset, met 20% van alle verkopen in juni. Begin maart was nog een kwart van alle verkochte telefoons een iPhone. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Financial Times.

Navraag bij de providers ondersteunt de cijfers. Medewerkers geven aan dat de verkoop van de iPhone 4S minder hard loopt, omdat potentiële iPhonekopers liever nog een paar maandjes wachten op de nieuwe iPhone 5.

Samsung Galaxy S3 snoept marktaandeel iPhone af

UK Smartphone Sales (2012)Het onmiddellijke succes van de laatste Samsung Galaxy heeft ook impact gehad op de iPhone verkopen, aldus één van de providers. De Galaxy S3 is goed ontvangen door gebruikers. Samsung’s paradepaardje pakte in zijn eerste week in juni bijna 18% van de markt. Met zijn goede technische specificaties is het een geduchte concurrent van de iPhone.

Ook Samsung zag het effect van een aankomend nieuw model. De verkopen van het vorige model zakten in van 9% begin maart tot minder dan 6% half juni, vlak voor de Galaxy S3 release.

iPhone 5 al begin september?

Volgens een andere  ingewijde is de populariteit van de iPhone 4S afgenomen, omdat veel kopers liever wachten tot de nieuwste iPhone op de markt komt. Deze zelfde trend zagen we in oktober, toen de 4S werd gelanceerd. Er zijn geruchten dat de iPhone 5 wellicht al in september gelanceerd wordt.

iPhone populairste smartphone

Volgens recente cijfers van Enders heeft al meer dan de helft van bezitters van een mobiel in het Verenigd Koninkrijk een smartphone. Van de groep met een abonnement is dit driekwart. Bij de smartphone bezitters is Apple het populairst: 31% van de bellers heeft een iPhone. Android is het belangrijkste operating system met 39% martktaandeel, voornamelijk op een van de Samsung Galaxy’s of op een toestel van de Taiwanese concurrent HTC.

Apple blijft de koploper op het gebied van loyaliteit. Dat zou betekenen dat de dip in 4S verkopen niet zozeer komt door overstappers naar het Android. Het zijn eerder gebruikers die (net als jij en ik) met smart wachten op de nieuwe iPhone 5.