De iPhone 5 wordt vanaf 1 januari 5 euro duurder vanwege de nieuwe thuiskopieerheffing die dan ingaat. De heffing dient als een compensatie voor het downloaden van muziek (en films) uit illegale bron. Dat heeft staatssecretaris Teeven vandaag bekendgemaakt.

De huidige heffingsregeling loopt af op 1 januari 2013. Naast de iPhone geldt de heffing voor meer hardware zoals tablets en laptops.

Thuiskopieerheffing overzicht

Voor elke iPhone vanaf 16 GB (dus alle iPhones 5) wordt een toeslag van 5 euro gerekend. Mocht je een oudere iPhone met minder GB aanschaffen, dan betaal je 2,50 euro toeslag. Het volledige overzicht van apparaten en toeslagen staat in de officiële aankondiging.

Voor de producten van Apple zijn de toeslagen als volgt:

ProductOpslagHeffing
Apple iPod≤ 2 GB€€ 1
Apple iPod> 2 GB€€ 2
Apple iPhone< 16 GB€€ 2,50
Apple iPhone≥ 16 GB€€ 5
Apple iPad≤ 8 GB€€ 2,50
Apple iPad> 8 GB€€ 5
Apple iMac/MacBook€€ 5

Oude media

Gedownloade muziek en films worden steeds vaker direct op hardware (zoals telefoons) afgespeeld als vervanger van cd’s en dvd’s. Hierdoor komen er minder vergoedingen binnen, waardoor de regeling aangepast moest worden. Aldus Tweede Kamerlid Fred Teeven.

Bij de oude regeling hoeft alleen een heffing betaald te worden op bijvoorbeeld lege cd’s en dvd’s. Deze tarieven zijn nu flink verlaagd, maar is er dus hardware aan de lijst toegevoegd.

Voor een lege cd moet nu nog 14 eurocent heffing betaald worden. Vanaf 2013 wordt dat 3 cent. Alle heffingen worden gewoon doorgevoerd in winkelprijzen. Als consument hoef je de heffing dus niet los zelf te betalen.