Sony onthult deze week een 13 megapixel camera met indrukwekkende eigenschappen. Door de kwaliteit, grootte en prijs lijkt het een ideale camera voor de iPhone 5.

Dunner, goedkoper en beter

In de huidige iPhone zit al een goede camera van Sony. De nieuwste camera brengt fotografie met mobieltjes een stap verder:

  • 13 megapixel censor
  • goedkoper te produceren
  • sneller
  • energiezuiniger
  • dunner

Met name de laatste eigenschap (dunner) is een belangrijk voordeel. Volgens veel berichten krijgt de iPhone 5 een nieuw ontwerp. Voor een dunner design is de nieuwe camera perfect: doordat de CMOS-sensor anders is opgebouwd, is de camera aanzienlijk platter.

Indrukwekkende prestaties

Niet heel onbelangrijk: als Apple deze camera echt inzet in de iPhone 5, dan wordt dat de beste smartphonecamera tot op heden. De nieuwe sensors maken betere foto’s in slechte omstandigheden, dankzij RGBW. Naast de bekende sensorkleuren rood, groen en blauw (RGB) voegt Sony wit toe. Hierdoor wordt de lichtgevoeligheid aanzienlijk verhoogt:

Waar RGBW bij weinig licht soelaas biedt, heeft Sony ook een oplossing voor overbelichting. Dankzij HDR (High Dynamic Range) worden beelden met verschillende belichting gecombineerd, wat bij foto’s en video vaak veel betere resultaten levert.