Apple heeft woensdagavond in San Francisco de nieuwe iPad aangekondigd. De nieuwe tablet behoudt de sterke punten van de iPad 2 en krijgt een aantal mooie verbeteringen. We vatten het kort voor je samen: wat is er gewijzigd en wat betekent dit voor de nieuwe iPhone 5?

The new iPad

Apple heeft het afgelopen kwartaal bijna 15,5 miljoen iPads verkocht. CEO Tim Cook noemde de iPad tijdens zijn keynote de poster-child van de post-PC wereld. Het is een nieuwe productcategorie geworden, waarbij de iPad nu alweer toe is aan zijn derde versie.

Kenmerken iPad

  • Retina Display (2.048 × 1.536 pixels), 264 pixels per inch met 44% hogere verzadiging
  • A5X quad-core processor (twee keer zo snel als de iPad 2)
  • 5 megapixel camera (achterzijde)
  • 4G LTE netwerk ondersteuning (tot 73 Mbps)
  • Iets dikker: 9,4 mm (was 8,8 mm)
  • Personal hotspot / tethering
  • Siri voice dictation (Engels, Japans, Duits, Frans)
  • Batterijduur blijft 10 uur (9 uur bij gebruik van 4G)
  • Productnaam: The new iPad

De nieuwe iPad is vanaf 16 maart verkrijgbaar in de VS, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland. Een week later (23 maart) zijn Nederland en België aan de beurt. De varianten en prijzen van de iPad blijven ongewijzigd. De iPad 2 blijft verkrijgbaar als 16GB versie met Wi-Fi (€ 399) of Wi-Fi + 3G (€ 519).

Wat betekent de nieuwe iPad voor de iPhone 5?

Als er iets negatief gezegd moet worden over de nieuwe iPad, dan is het dat er geen revolutionaire vernieuwingen getoond werden. Maar viel dat nu echt te verwachten bij een product dat al zo goed wordt ervaren door gebruikers? Bij de verbeteringen die wel werden gepresenteerd, zitten 2 onderdelen die we bij de iPhone 5 vrijwel zeker terug gaan zien.

A5X processor

De iPhone 4 bevat een A4-chip, de iPhone 4S is uitgerust met een Dual-core A5-chip. Het ligt volledig in de lijn der verwachting dat de iPhone 5, net als de iPad, een dubbel zo snelle A5X-chip gaat krijgen. Dit betekent twee keer zo veel rekenkracht voor games en andere apps.

4G LTE

Helaas wordt het nog niet ondersteund door de Nederlandse providers, maar de nieuwe iPhone 5 krijgt vrijwel zeker 4G LTE ondersteuning. 4G is de opvolger van 3G (UMTS, HSDPA en HSUPA) en is de vierde generatie standaard in mobiele telecommunicatie. LTE (Long Term Evolution) is de andere benaming van 4G.

De snelheid van 4G gaat theoretisch tot 1.000 Mbit/s (stilstaand) of 100 Mbit/s bewegend (trein/auto). In vergelijking met UMTS (3G),heeft LTE veel minder last van vertraging in de verbinding. In Nederland hebben Tele 2 en KPN de afgelopen 2 jaar getest met 4G LTE, maar tot op heden zijn nog geen plannen voor een verdere uitrol.

Overig

Een aantal gepresenteerde nieuwe features van de iPad zitten al in de huidige iPhone. Eigenschappen zoals een Retina scherm, een goede camera met Full HD video en Siri spraakherkenning blijven natuurlijk behouden. Hiernaast verwachten wij een paar onderdelen die zijn grote broer nog niet heeft, denk bijvoorbeeld aan NFC (mobiel betalen). Over de laatste nieuwtjes en geruchten blijven we je natuurlijk op de hoogte houden.

Maar we zijn ook benieuwd naar jouw mening: wat vind jij van de nieuwe iPad? Mis je zaken die je graag had gezien? En wat moet Apple absoluut meenemen naar de iPhone 5? Laat je mening hieronder achter, of wordt fan en praat mee op de grootste Nederlandse iPhone pagina op Facebook.