iPhone 5SE in het kort

Het gerucht gaat dat de iPhone 5SE de naam wordt van de nieuwe 4-inch iPhone. Hij zal veel lijken op de iPhone 5S, maar met ronder glas en betere specificaties, onder andere een A9 processor en de ondersteuning van Apple Pay.

Verwachte features iPhone 5SE

  • 4-inch scherm
  • A9 processor
  • Touch ID
  • Apple Pay support
  • 8-megapixel camera
  • Live Photos, maar geen 3D Touch
  • Metalen behuizing

Wachten op een nieuw 4-inch toestel

Sinds de komst van de 4.7 en 5.5-inch schermen van de iPhone 6 en 6 Plus zijn er al geruchten dat Apple van plan is om weer een 4-inch telefoon uit te brengen. Dit nieuwe toestel is bestemd voor mensen die een iPhone zoeken die betaalbaarder en kleiner is. Tot nu toe is dit nieuwe toestel nog niet bevestigd, maar het schijnt 21 maart toch echt te gaan gebeuren.

iPhone scherm formaten

De verschillende iPhone scherm formaten

De nieuwe iPhone 5SE (of iPhone SE) is gemaakt op basis van de iPhone 5s. Met de naam wil Apple zeggen dat het de tweede generatie iPhone 5 is, die geüpgraded is. Eerdere geruchten over de nieuwe iPhone gingen over de iPhone 6C, deze zou ongeveer hetzelfde zijn als de 5C, maar deze naam is afgewimpeld omdat de nieuwe 4-inch telefoon meer lijkt op de 5S dan op de 5C. Alle geruchten die het afgelopen rond gingen over de 6C, 5SE en de SE gaan over dezelfde verwachte nieuwe 4-inch iPhone.

Wat kunnen wij verwachten?

In januari verscheen onderstaande foto. Hierop is te zien dat een iPhone 5s naast een andere iPhone ligt die net zo groot is.

iPhone 5 naast iPhone 5SE
De rechter telefoon lijkt veel op de iPhone 5s, maar heeft kenmerken van de 6s. Het glas loopt rond af aan de rand, de FaceTime camera zit naast de speaker in plaats van erboven, de volume knoppen zijn langwerpig en de power-knop zit aan de rechterkant van het toestel.

Dat de power-knop naar de zijkant wordt verplaatst was een gerucht, maar dat is waarschijnlijk niet waar. Dus deze foto is waarschijnlijk nep, maar kan ons wel een goede indicatie geven hoe het nieuwe toestel er ongeveer uit gaat zien.

Design

Wij denken dat de iPhone 5SE dezelfde grootte en vorm krijgt als de iPhone 5S, hierdoor kunnen dezelfde hoesjes en andere accessoires op de nieuwe iPhone passen. Het scherm zal waarschijnlijk ronder zijn aan de randen, maar hij krijgt wel een aluminium schild.

stapel iphones

Zilver, goud of space grey? Dit zijn waarschijnlijk de kleuren waar je uit kan kiezen bij het toestel, hetzelfde als de iPhone 5s. Maar er is ook een mogelijk dat rose gold terug komt.

Technologie

a9 processor iPhone 5SEHet nieuwe toestel zal niet alle nieuwe features delen die de iPhone 6s en 6s Plus hebben. Waarschijnlijk zal hij wel de A9 chip krijgen, maar het werkgeheugen is gelimiteerd tot 1GB RAM. Het schijnt dat de iPhone 5SE alleen te verkrijgen zal zijn de 16GB en de 64GB versie en niet in die van 128GB.

Er zal geen 3D Touch toegevoegd worden aan de 5SE. Volgens de geruchten is deze nieuwe eigenschap speciaal voor de duurdere iPhone 6S en 6S Plus modellen en wordt daarom niet meegenomen in de iPhone 5SE. Net als alle nieuwe modellen van Apple krijgt de iPhone 5SE een NFC chip en Touch ID voor het gebruik van Apple Pay. Een grotere batterij dan de iPhone 5S gaat de iPhone 5SE waarschijnlijk ook krijgen, waardoor hij langer meegaat.

Camera

De camera zal vergelijkbaar zijn met die op de iPhone 6; 8-megapixel op de grote camera en 1.2-megapixel voor de front-camera. Er is wel een grote kans dat deze camera ook Live Photos kan maken zoals bij de iPhone 6s en 6s Plus.

Sommige zeggen dat de camera net als bij de iPhone 6 en 6s naar buiten zal steken, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren omdat de iPhone 5SE net zo dik is als de 5s, waardoor de camera er makkelijk in past.

iPhone 5s camera

Kosten en leverdata

In China zeggen ze dat het nieuwe Apple toestel voor ongeveer $560 over de toonbank zal gaan. Het is nog niet duidelijk of dit voor het 16GB model geldt of de 64GB variant.

Apple heeft op 21 maart een media evenement ingepland waar ze de nieuwe iPhone en een nieuwe iPad gaan lanceren. Binnen een paar weken daarna kan jij dit toestel al in je handen hebben, want de geruchten gaan dat binnen enkele maanden het toestel op de Nederlandse markt verschijnt.