Camera in detail

Apple heeft de camera van de iPhone weer verbeterd. In onze serie ‘iPhone 5 in detail‘ nemen we vandaag de nieuwe camera onder de loep.

Hardware

Apple heeft bij de iPhone 5 ervoor gekozen om een jaartje niet mee te gaan in de strijd om de meeste megapixels. Maar wat wil je ook, als je al de meest gebruikte camera hebt. Als het om de cameraspecificaties gaat, zien we bij de verschillen tussen de iPhone 4S en iPhone 5 alleen de veranderingen aan de Facetime camera terug.

Facetime camera

Apple heeft de iPhone 5 voorzien van een verbeterde Facetime camera (de camera aan de voorzijde). Met de nieuwe Facetime camera kun je nu in HD filmen. Ook wordt het, dankzij iOS6, mogelijk om straks Facetime gesprekken over het 3G netwerk te voeren. Tot op heden was dit alleen nog mogelijk via een Wi-Fi verbinding.

Lens cover van saffierkristal

Ondanks dat de lens zelf niet veranderd is, heeft Apple de bescherming hiervan wel aangepast. De iPhone 5 heeft lensglas cover van saffierkristal wat dunner en sterker is dan gewoon glas is. Daarnaast moet de nieuwe cover er uiteraard voor zorgen dat de camera een kristalhelder beeld levert.

Panorama foto’s

Een van de nieuwe functies van de iPhone 5 is de mogelijkheid voor het maken van panorama foto’s. Hier waren natuurlijk al losse applicaties voor te downloaden, maar met iOS6 integreert Apple deze functie in hun eigen camera applicatie.

Panorama functie iPhone 5

Je maakt een panorama foto door ‘opties’ te selecteren in de camera applicatie en op ‘panorama’ te tikken. Vervolgens beweeg je de camera op een horizontale wijze langs de scene die je wilt fotograferen. De A6 chip, gyroscoop en camera applicatie werken samen om een vlijmscherpe panorama foto te produceren. Eventuele bewegingen worden in de iPhone 5 gecompenseerd door de stabilizer.

Je kunt met de iPhone 5 panorama foto’s tot 28 megapixels maken. De panoramafunctie wordt beschikbaar voor zowel de iPhone 4S als de iPhone 5.

De functie is al beschikbaar in de iOS 6 Golden Master (de laatste softwarefase) voor ontwikkelaars. Hieronder laat een ontwikkelaar zien hoe de panoramafunctie in zijn werk gaat:

Sneller foto’s maken, ook tijdens filmen

De iPhone 5 kan sneller foto’s achter elkaar maken dankzij de nieuwe A6 processor. Maar wat minstens net zo interessant is, is de nieuwe opties om foto’s te maken tijdens video-opnames.

Apple is overigens niet de eerste met deze functie. Concurrenten zoals de Samsung Galaxy SIII en de HTC One X maakten dit al eerder mogelijk.

Stabilizer

De iPhone 5 beschikt over een verbeterde stabilizer. Veel digitale camera’s zijn al van deze functie voorzien. Een stabilizer compenseert automatisch eventuele bewegingen die je tijdens het schieten van je foto maakt. Dit moet resulteren in nog scherpere foto’s.

Op de Apple site zijn al verschillende foto’s te bekijken die gemaakt zijn met de iPhone 5. En het moet gezegd worden, deze zien er inderdaad vlijmscherp uit.

iPhone 5 foto voorbeeld

Overige verbeteringen

Er zijn ook nog kleinere verbeteringen toegepast rondom de camera van de iPhone 5.

Zo is er goed nieuws voor de feestgangers onder ons. Dankzij vernieuwde software kan de iPhone 5 betere foto’s in donkere ruimtes maken. Wil je de foto vervolgens snel delen? Ook dat gaat straks makkelijker aangezien Facebook volledig in iOS6  geïntegreerd zal zijn. Hierdoor je foto’s direct vanuit delen via Facebook.

Ten slotte is er gezichtsherkenning ingebouwd. Hiermee kunnen maximaal 10 verschillende verschillende gezichten automatisch herkend worden tijdens het maken van video’s.