iPhone 5 Lightning Connector

De iPhone 5 krijgt een aantal fysieke wijzigingen ten opzichte van vorige iPhones. In onze serie ‘iPhone 5 in detail‘ nemen we vandaag één van de grootste, en tegelijkertijd kleinste, aanpassingen onder de loep: de nieuwe Lightning Connector.

Van 30-pins naar 8-pins

Sinds 2003 maakt Apple op (bijna) alle iPods, iPads en iPhones gebruik van 1 soort dock connector. De brede 30-pins dock connector is bij de meeste mensen bekend. Veel Apple bezitters hebben in de loop der jaren een aardige collectie opladers en docks opgebouwd die gebruik maakt van de ‘oude’ aansluiting. Het gaf dan ook enige ophef toen bekend werd dat Apple overstapt op een nieuw formaat.

Omdat Apple de iPhone dunner en lichter wilde maken dan de vorige iPhones, moesten er keuzes worden gemaakt. Een van die keuzes: afscheid nemen van de oude, grote dock connector. En niet zonder reden: de Lightning Connector is volledig digitaal, een stuk kleiner en reversible. Je kan hem dus aan 2 kanten gebruiken, en er is geen ‘op z’n kop’.

De nieuwe connectie heeft met een stuk minder pins dan de oude: slechts 8. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Lightning overigens niet sneller dan de oude connector.

Waarom geen Micro-USB?

Veel mensen vragen zich af: waarom gaat Apple niet gewoon voor het veelgebruikte Micro-USB? Rainer Brockerhoff (software programmeur en ex-engineer) legt aan The Loop uit waarom Micro-USB eigenlijk niet slim genoeg is:

People keep asking why Apple didn’t opt for the micro-USB connector. The answer is simple: that connector isn’t smart enough. It has only 5 pins: +5V, Ground, 2 digital data pins, and a sense pin, so most of the dock connector functions wouldn’t work – only charging and syncing would. Also, the pins are so small that no current plug/connector manufacturer allows the 2A needed for iPad charging.

Lightning dock connector adapters

Apple introduceerde 12 september gelijktijdig met de iPhone 5 ook 3 nieuwe Lightning dock connector adapters. Deze adapters zijn door het publiek ontvangen met twijfel, onzekerheid en angst. De hoofdvraag: waarom moet je $ 29 of $ 39 neerleggen voor een simpele adapter waarmee je de iPhone 5 met je ‘oude’ apparatuur kunt gebruiken?

Apple heeft 3 adapters beschikbaar in de Store:

De eerste adapter is het goedkoopste, maar doet niks meer dan opladen en synchroniseren. Eigenlijk lijkt de Lightning tot Micro USB adapter enkel geïntroduceerd om te voldoen aan EU regelgeving. De andere 2 zullen veel meer interesse opwekken: deze ga je straks aanschaffen om je oude dock nog met je nieuwe iPhone 5 te kunnen gebruiken.

Apple iPhone 5 Lightning adapters

Deze 2 adapters zijn aardig aan de prijs, maar dat is niet zonder reden. Ze zitten namelijk vol slimme elektronica (chips) die regelen dat de adapters de 3o pinnen van de originele dock connector goed doorvertaald naar de 9 pinnen van de nieuwe connector.

Zo kun je met de dock connector adapters:

  • Een analoog audio signaal uitzenden. Handig voor de output naar je stereo-installatie of dock.
  • USB gebruiken voor audio input. Bijvoorbeeld voor je autoradio die digitale input via een USB kabel krijgt.
  • Opladen
  • Synchroniseren

Maar je kan niet (meer):

  • iPod Out gebruiken. Dit was een weinig gebruikte mogelijkheid waarmee de muziekbesturing op een extern scherm getoond kon worden. Bijvoorbeeld in je auto (BMW) of op je stereo installatie.
  • Video Out gebruiken. Daarvoor komt Apple later met een Lightning to HDMI adapter en een Lightning to VGA adapter.

Samengevat: de nieuwe connector van de iPhone 5 heeft als nadeel dat je niet meer zonder adapter veel oude accessoires kan gebruiken. Ook zijn een aantal functionaliteiten niet meer mogelijk. Maar daar krijg je wel wat voor terug. De Lightning Connector is kleiner, steviger, minder kwetsbaar en bovendien aan 2 kanten bruikbaar. Plus: mede dankzij de nieuwe connector is de iPhone 5 lichter en dunner dan ooit.