iPhone 5: Nano-SIM

Voor de iPhone 5 creëerde Apple een geheel nieuwe SIM-kaart, de nano-SIM. Een vernieuwing die veel vragen oproept bij bezoekers. Een mooi onderwerp dus voor vandaag in onze serie ‘iPhone 5 in detail‘.

Dunne iPhone 5 vraagt om dunnere onderdelen

De iPhone 5 is slechts 7,6 millimeter dun. Om dit mogelijk te maken, moesten Apple engineers bij elk component bedenken of het niet nóg kleiner kon. De SIM-kaart bleek 1 van de elementen waar nog wat vanaf kon. De iPhone 5 is de eerste telefoon die gebruik maakt van nano-SIM: een kaart die 44% kleiner is dan micro-SIM.

SIM-kaarten: grootte verschillende standaarden

De andere grote smartphone fabrikanten hebben inmiddels ingestemd met deze nieuwe door Apple ontwikkelde standaard. Dit ging niet helemaal zonder slag of stoot. Eerder dit jaar hadden Nokia, Motorola en RIM (maker van Blackberry) een andere standaard voorgesteld, maar die is het dus niet geworden.

Nano-sim in Nederland

Als je de iPhone 5 wilt gebruiken, heb je dus een nano-SIM-kaart nodig. Bestel je de iPhone 5 met een nieuw abonnement, dan krijg je er automatisch een nano-SIM bij. Als je de iPhone 5 los koopt, moet je zelf voor een nano-SIM zorgen. Eigenlijk heb je hiervoor 2 opties:

  • Je huidige micro-SIM op maat knippen en schuren naar nano-SIM
  • Je huidige SIM-kaart omwisselen voor een nano-SIM

Micro-SIM bijknippen naar nano-SIM

Je huidige kaart bijknippen is geen gemakkelijke optie. Naast het feit dat de nano-SIM kleiner is in oppervlakte, is deze ook 0,14 mm dunner. Je zal dus met een schuurpapiertje secuur aan de slag moeten om je oude SIM bij te schaven. Dat het niet onmogelijk is, bewijst iDownloadBlog met een handleiding en bijbehorende video.

SIM-kaart omwisselen voor nano-SIM

Je oude kaartje omwisselen voor een nieuwe nano-SIM bij je provider is een stuk gemakkelijker dan zelf knippen en schuren. Inmiddels weten de Nederlandse providers al meer over kosten en planning.

T-Mobile levert officieel nano-SIM-kaarten per 28 september. Er doen wel geruchten de ronde dat de provider ze al een week eerder beschikbaar heeft, zodat je ze per 21 september al kan gebruiken. Handig als je van plan bent de iPhone 5 in Duitsland of Frankrijk te halen. T-Mobile geeft aan dat de nano-SIM gratis is als je de iPhone 5 bestelt icm een maandabonnement. Wil je een losse nano-SIM dan kost het je € 5, net als een nieuwe ‘oude’ SIM-kaart.

KPN verwacht de nano-SIM vanaf vrijdag 21 september te kunnen aanbieden. Dit met name voor klanten die de iPhone 5 uit het buitenland halen. Ook bij KPN ga je betalen voor een losse nano-SIM (zonder maandabonnement). Het omwisselen van je huidige SIM voor een nano-SIM kost je als klant van KPN, Hi, Simyo of Telfort € 17.

Vodafone levert de nano-SIM-kaart vanaf de officiële iPhone 5 release op 28 september. Bij Vodafone zijn er geen kosten aan je eerste SIM-wissel, wat betekent dat de nano-SIM daar ook zonder nieuw abonnement gratis is.

Wanneer en of andere fabrikanten nano-SIM-kaarten gaan gebruiken, is overigens nog niet bekend.