Bij iPhone5.nl zijn we gek op de iPhone 5 én gek op fotografie. De laatste weken hebben we beiden gecombineerd. We testten de 2 beste lenzen die je makkelijk in combinatie met je iPhone 5 kan gebruiken. Vandaag: de Photojojo lens set.

In deze review:

 1. Photojojo Lens Set: wat krijg je?
 2. Bevestiging Photojojo lens
 3. Foto’s met Photojojo lens op iPhone 5
 4. Verwijderen metalen ring
 5. Conclusie

Photojojo Lens Set: wat krijg je?

Photojojo Lens Set

De Photojojo Lens Set is een bundel van 3 populaire lenzen:

 • Wide + macro (los $ 20)
 • Fisheye (los $ 25)
 • Telephoto (los $ 20)

Bij deze lenzen krijg je 5 metalen ringetjes die je gemakkelijk op je iPhone plakt. Natuurlijk testen we ook hoe gemakkelijk en schadevrij deze ringen weer te verwijderen zijn, maar daarover later. In de lenzen zit een magneet, waardoor deze snel en makkelijk op de ring op je iPhone te bevestigen zijn.

Bevestiging Photojojo lens

De bevestiging van de lens zorgde bij ons voor een lichte stress. Je moet namelijk eerst een metalen ring op je geliefde iPhone plakken om de lenzen te kunnen gebruiken:

Vervolgens kun je de lens (door de magnetische achterkant) gemakkelijk en snel op je iPhone bevestigen:

Van de 5 meegeleverde ringen zijn er 3 speciaal ontworpen voor de iPhone 5. Zoals hierboven en hieronder goed te zien is, heeft de ring een kleine uitsparing voor de microfoon aan de achterzijde. Bovendien plakt het goed op glas.

Photojojo - metalen ring op iPhone 5

Nadat de metalen ring op de iPhone is geplakt, kan het testen beginnen. Bij de eerste lens zijn we meteen positief verrast over het design. De Photojojo lenzen zien er erg gelikt uit op de iPhone 5! Alsof ze speciaal ervoor zijn ontworpen:

Photojojo fisheye lens op iPhone 5

Foto’s met Photojojo lens op iPhone 5

We hebben de Photojojo lensjes een tijdje bij ons gehouden om in verschillende omstandigheden te testen. In een jaszak met rits konden we ze gemakkelijk bewaren en meenemen. Voor een goede test keken we buiten en binnen en op verschillende afstanden. Hieronder zie je een deel van onze testresultaten. Meer foto’s zijn te zien op onze Flickr pagina.

Buitenfoto (Prinsengracht)

Allereerst maar eens buiten testen. Onderweg in Amsterdam zagen we dat op de Prinsengracht aan de overkant werd gewerkt. Hieronder zie je de foto genomen met de iPhone 5 zonder extra lens. Een mooi beeld om het effect van de 3 Photojojo lenzen te testen.

iPhone5.nl Test Photojojo! - Default (no lens)

Zonder lens


De eerste lens die we op de iPhone klikten was de Telephoto. Deze lens kan handig zijn wanneer je optische zoom nodig hebt op je iPhone: je haalt alles 2x dichterbij. Wel lijkt de Telephoto veel last te hebben van onscherpte.

De Wide Angle (0,67x) geeft je een breder blikveld, waardoor je net wat meer op de foto krijgt. Handig voor landschappen en groepsfoto’s. De Fisheye (0,28x) is eigenlijk een ultra-wide angle. Het geeft je een halfrond overzicht tot bijna 180° in de breedte en hoogte. Meteen werd dit onze favoriet.

iPhone5.nl Test Photojojo! - Telezoom lens

Telephoto (2x)

iPhone5.nl Test Photojojo! - Wide Angle lens

Wide Angle

iPhone5.nl Test Photojojo! - Fisheyelens

Fisheye

Buitenfoto (Dam)

Om het voordeel van de Fisheye nog extra te testen, liepen we ook even over de Dam. De eerste foto is wederom de versie genomen met de iPhone 5 zonder extra lens. Een kiekje zoals bij vele toeristen in hun plakboek te vinden is. Direct daaronder zie je het effect van de Photojojo Fisheye. Opeens is het hele Koninklijk Paleis én de Nieuwe Kerk te zien. Wel moet je wat wat lichtgevoeligheid en scherpte (met name aan de randen) inleveren.

iPhone 5 lens test - default

Bekende spot in Amsterdam. Geschoten zonder extra lens op iPhone 5.

iPhone 5 lens test - Fotojojo Fisheye

Zelfde spot met Photojojo Fisheye lens op iPhone 5

Binnenfoto (Paradiso)

Na de eerste snelle tests buiten waren we benieuwd hoe de Photojojo lenzen het zouden doen in moeilijker omstandigheden: binnen met minder licht. Op naar het concert van de Alabama Shakes in poptempel Paradiso. Vanuit een prima spot midden in de zaal testten we wederom de 3 lenzen. En wederom waren we zeer gecharmeerd van de Fisheye. Erg gaaf hoeveel meer je te zien krijgt, simpelweg door gemakkelijk een magnetische lens op je iPhone te klikken:

Photojojo! Lens test - Fisheye

Alabama Shakes in Paradiso, met dank aan de Photojojo Fisheye lens.


Bij de andere 2 lenzen viel hier met name de Telephoto op: in 1 keer ben je een stuk dichter bij het podium. De foto is wel wat korreliger, maar valt qua scherpte alles mee. De Wide Angle is een prima tussenoptie tussen geen lens en Fisheye lens.

Photojojo! Lens test - default (no lens)

Geen lens

Photojojo! Lens test - Wide Angle

Wide Angle

Photojojo! Lens test - Telezoom

Telephoto

Macrolens

Naast de Telephoto, Wide Angle en Fisheye krijg je met de Photojojo lens set nog een vierde lens: de Macro. Of, beter gezegd, onder de Wide Angle lens zit de Macro lens verscholen. Schroef de eerste eraf en er gaat een wereld van mogelijkheden open:

Photojojo lens: macro + wide-angle

Hieronder 3 voorbeelden van de macrolens. Achtereenvolgens een hoopje zand, een legoblokje en een baksteen (uit de muur) van heel dichtbij:

Zand - Photojojo Macro - iPhone 5 lens test

Zand (Macro)

Lego - Photojojo Macro - iPhone 5 lens test

Lego (Macro)

Baksteen - Photojojo Macro - iPhone 5 lens test

Baksteen (Macro)

Verwijderen metalen ring

Het laatste onderdeel van onze test was misschien wel het meest spannend: valt de metalen ring te verwijderen zonder schade of (lijm)resten op je mooie iPhone? Hier kunnen we eigenlijk kort over zijn. Hoe stevig de metalen ring ook vastgelijmd leek, met minimale moeite is deze ook weer te verwijderen. Zonder lijmresten en zonder schade (in ons geval althans).

Photojojo: metalen ring verwijderen

Conclusie

Na een paar weken testen zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

 • Aantrekkelijk geprijsd: $ 49 voor 3 lenzen*
 • Gemakkelijk in gebruik: snap and shoot
 • Prima kwaliteit (goede prijs-kwaliteit)
 • Voor iPhone, iPad en vele andere devices

Nadelen

 • Zit geen tasje of zakje bij (opbergen/meenemen)
 • Je moet een metalen ring op je iPhone plakken

* Voor Nederland komt hier nog minimaal $ 15 aan verzendkosten bij.

Al met al zijn wij erg enthousiast geworden over de Photojojo lens set. De kleine nadelen wegen niet op tegen de goede prijs-kwaliteit verhouding en het gemak om veel meer met je iPhone 5 te kunnen. Een aanrader voor elke liefhebber van iPhoneography!