Reuters meldt vandaag dat Apple de vertrouwde brede dock connector vanaf de nieuwe iPhone gaat inruilen voor een kleinere versie. De iPhone 5 krijgt een 19-pin connector (in plaats van de huidige 30-pin port) om ruimte te maken voor de koptelefooningang die verplaatst wordt naar de onderkant.

Eerdere iPhone 5 geruchten bevestigd

De afgelopen maanden hebben we al vaker bericht over een kleinere dock connector. Eerdere concepten van een full screen iPhone 5 en een langere iPhone 5 toonden al een nieuwe iPhone met een kleinere connector. Vorige maand paste een uitgelekte iPhone 5 achterkant ook goed in dit plaatje.

Reuters baseert zich op eigen betrouwbare bronnen en is de eerste traditionele nieuwsorganisatie die het gerucht ondersteunt. Ze verwachten dat de nieuwe dock connector vervelend is voor trouwe Apple gebruikers, maar een zegen voor accessoire ontwikkelaars.

Dock connector van 30 naar 19 pin

Bijna alle iPhones, iPads en iPods van de afgelopen jaren maken gebruik van de huidige 30-pin connector. Een uitzondering is de iPod Shuffle uit 2006, die (om ruimte te besparen) de 3.5mm audio jack gebruikte voor verbinding met computer en accessoires.

Eerder deze maand bracht Cult of Mac een goed artikel over de toekomst van Apple’s dock connector. Hier leggen ze uit hoe de 30-pin verbinding werkt, wat de verschillen zijn met USB, en waarom het zonder veel problemen teruggebracht kan worden naar 19-pin. De moeite waard om te lezen, als je benieuwd bent naar de achtergrond.