Na maanden van speculaties en geruchten is de WWDC 2011 maandag van start gegaan. Naast de mooie verhalen over Mac OS X Lion en iCloud waren wij natuurlijk vooral benieuwd naar iOS 5 en de iPhone 5. Deze laatste laat nog even op zich wachten, maar hier vind je alles wat je moet weten over het nieuwe iOS 5.

iOS - overzicht nieuwe features

Belangrijkste nieuwe features van iOS 5

Scott Forstall, senior vice-president iOS Software bij Apple, vertelde tijdens de WWDC keynote dat er meer dan 200 nieuwe functies in iOS 5 zitten. In de presentatie werden de 10 belangrijkste toegelicht.

1. Notificaties

Notification Center (iOS 5)De notificaties in IOS 5 zijn aanzienlijk verbeterd. Geen opdringerige pop-ups meer die je storen bij andere zaken, maar een subtiel alertbalkje bovenaan je scherm. Apple komt met het het Notification Center: een overzicht van alle berichten dat zichtbaar wordt als je met je vinger van boven naar beneden swipet. Naast de notificaties zijn ook aandelenkoersen en weerbericht op een mooie manier opgenomen in het Notification Center.

2. Newsstand

Newsstand (iOS 5)Met Newsstand introduceert Apple eigen tijdschriftenkiosk in iOS. In een gelikt overzicht staan alle kranten en tijdschriften bij elkaar. Nieuwe edities worden automatisch gedownload op de achtergrond en kun je vervolgens offline lezen. In de aparte App Store afdeling voor kranten en tijdschriften kun je abonnementen nemen op deelnemende uitingen. Tijdschriften als National Geographic, Elle en Glamour zijn al aanwezig.

3. Twitter-integratie

Twitter (iOS 5)Twitter is goed vertegenwoordigd in de nieuwe iOS. De dienst zit standaard geïntegreerd in veelgebruikte apps als Camera en Foto’s. Hierdoor kun je met behulp van single sign-on vanuit elke app direct Twitteren. Een link tweeten uit Safari, een foto uit je gallerij of een video vanuit YouTube: in iOS 5 is het een fluitje van een cent. Een leuke bijkomstigheid is dat je foto’s uit Twitterprofielen direct kan importeren in je adresboek.

4. Safari

Safari (iOS 5)64% van het mobiele browsergebruik vindt plaats in Safari. Deze populaire browser wordt in iOS 5 nog beter. Veelgevraagde functies zoals tabbed browsing komen eindelijk naar de mobiel. Ook innovatievere functies zoals de Reading List worden toegevoegd. Dit stelt je in staat om artikelen te bewaren om later te lezen. De Safari Readerknop geeft de pagina een nieuwe layout, zodat het makkelijker te lezen is op de iPhone en iPad.

5. Reminders

Reminders (iOS 5)Reminders helpen je bij het organiseren van je leven, met behulp van to-do lijstjes. Je iPhone herinnert je aan jouw taken, op het moment en op de locatie waar dat moet. Reminders werken met iCal, Outlook en iCloud, zodat veranderingen automatisch worden gesynchroniseerd met al je devices en kalenders. Nooit meer een knoop in je zakdoek en een gestructureerder bestaan met deze handige nieuwe iOS functie.

6. Camera

Camera (iOS 5)De populaire iPhone camera krijgt een paar kleine nieuwe handigheidjes in iOS 5. Zo kan je straks foto’s maken met een druk op de volumeknop. De app zelf krijgt een shortcut op het lockscreen, waardoor je snel foto’s kan maken zonder een pincode in te voeren. Autofocus en auto belichting worden vastgezet door je vinger langer op de afbeelding te houden. Kleine fotobewerking is mogelijk door rode-ogen-bewerking, snelle optimalisatie en bijsnijden.

7. Mail

Mail (iOS 5)Zelfs de veelgebruikte app Mail kan nog beter, met enkele veelgevraagde toevoegingen. Zoeken kan nu naast het onderwerp ook in het gehele bericht. Rich-text formatting is mogelijk bij het maken van een bericht, net als inspringing. Een leuke feature is het splitsbare toetsenbord, waarmee je met twee duimen kan typen. Ook aan bedrijven is gedacht, met S/MIME-ondersteuning voor betere encryptie.

8. PC Free

PC Free (iOS 5)De functionaliteit voor het post-pc tijdperk: PC Free. Om een iPhone of iPad in gebruik te nemen, heb je met ingang van iOS 5 geen pc meer nodig! Installeren en instellen gaat volledig op het device zelf, software-updates zijn aansluitend over the air. Met betere fotobewerking en meer e-mailfuncties kan je al meer op je iPhone of iPad zelf. Back-ups en restoring gaan automatisch met behulp van iCloud.

9. Game Center

Game Center (iOS 5)In Game Center kun je in iOS 5 foto’s van jezelf en vrienden zien. Het systeem geeft je zelf suggesties voor vrienden die bij je passen. Deze aanbevelingfunctie werkt ook voor games, die nu direct vanuit Game Center te downloaden zijn. Je eigen records deel je op het leaderboard met de andere 30 miljoen gebruikers van Game Center. Turn-based games worden voortaan direct vanuit Game Center gecoördineerd.

10. iMessage

iMessage (iOS 5)iMessage is de What’s App killer van Apple. Met iMessage verstuur je teksten, foto’s, video’s en contactgegevens naar andere iOS 5 toestellen. De dienst werkt zowel op iPhone, iPad en iPod Touch. Je kan zien wanneer een bericht is afgeleverd en optioneel ook of het bericht is gelezen. Alle berichten zijn voorzien van encryptie en worden gepusht naar al je apparaten. Zo start je een discussie op je iPad, die je vervolgt op je iPhone.

Indrukwekkende cijfers op de WWDC

  • Tot nu toe zijn er 200 miljoen iOS devices verkocht
  • iOS is het meest gebruikte mobiele operating system (44% marktaandeel)
  • 15 miljard liedjes zijn verkocht via iTunes
  • 130 miljoen boeken zijn gedownload via iBooks
  • Er is $ 2,5 miljard uitgekeerd aan app bouwers voor de app store