Slecht nieuws voor onze 273.000 iPhone 5 fans op Facebook. Gisteravond heeft Facebook plots besloten om onze pagina te verwijderen. Geen waarschuwing vooraf, geen mogelijkheid om gegevens te backuppen. Ergens tussen 21:00 en 22:00 trok Facebook de stekker eruit.

Top 5 grootste Facebookpagina’s van Nederland

De Facebookpagina van iPhone5.nl was niet zomaar een fanpagina (zoals er tienduizenden zijn op Facebook). Het was een van de 5 grootste Facebookpagina’s van Nederland (volgens Facebookmonitor en Pagemonitor). Dagelijks kwamen er duizenden fans bij en wekelijks werden meer dan 100.000 mensen bereikt.

Top 10 Facebook pagina's in Nederland

iPhone5.nl stond al maanden in de top 10 Facebook pagina’s van Nederland en was goed op weg naar de top 3 (bron: Pagemonitor.nl, screenshot van 3 december 2012).

In 2012 liet iPhone5.nl een grote groei zien in aantal fans. Waren we in januari al trots op de 25.000e Facebook fan, nog geen 3 maanden later meldden we al 100.000 Facebook fans voor iPhone 5. Op 12 september, de dag van de iPhone 5 release, werd de 200.000e fan verwelkomd. En deze week waren we op weg naar nummer 275.000. Totdat de teller gisteravond abrupt stopte.

Waarom verwijdert Facebook deze pagina?

Facebook is niet scheutig met het geven van informatie over het verwijderen van onze pagina. Wel geven ze het volgende aan:

We hebben een rapport ontvangen van een externe partij dat de inhoud die jij hebt geplaatst de rechten van deze partij schendt of op andere manier inbreuk maakt op de rechten, en dat de inhoud niet binnen de bepalingen voor tegenmeldingen valt van de Digital Millennium Copyright Act.

Wat deze externe partij is, of om welke inhoud het specifiek gaat, blijft nog onduidelijk. Het verhaal van iPhone5.nl lijkt wel een beetje op het relaas van The Cool Hunter een paar maanden eerder. Ook voor ons blijft het giswerk waarom Facebook nou juist onze pagina verwijderd heeft.

Een voor de hand liggende reden kan zijn dat wij rechten van Apple zouden schenden door gebruik te maken van de naam iPhone 5. Wij hebben ons echter nooit geprofileerd als officiële Apple-pagina, maar als fanpagina. Net als dit blog eigenlijk. Bovendien is het dubieus waarom juist deze pagina wordt verwijderd en er vele honderden vergelijkbare Facebookpagina’s blijven bestaan.

En nu?

Natuurlijk hebben we vandaag contact opgenomen met Facebook voor opheldering. Zodra we antwoord hebben, zullen we dat hier melden. Het verhaal van The Cool Hunter, waar 788.000 fans voor altijd kwijt zijn, stemt echter niet heel hoopvol voor een goede afloop. Aan de andere kant is dit weer een compleet andere case.

We blijven sowieso actief op Twitter en wellicht is dit een mooi moment om meer te gaan doen met Google+. Maar Facebook is nog te groot om te kunnen negeren. Zodra we weten wat we ‘fout’ hebben gedaan, komen we terug met een correcte pagina. Tot die tijd hopen we je graag hier nog regelmatig terug te zien.