De grootste Nederlandse iPhone 5 website, iPhone5.nl, zette 21 september 2012 een video op YouTube: iPhone 5: Super Glued to Ground in Amsterdam (Leidseplein). Een halve week later was deze grap met de iPhone 5 al meer dan een miljoen keer bekeken. Na een week is de video met bijna 2 miljoen kijkers een van de meest populaire Nederlandse virals ooit.

De video: iPhone 5 Super Glued to Ground

De insteek van de video was simpel: Hoe reageren mensen als ze een iPhone 5 op grond zien liggen?

We willen je graag wat achtergrondinformatie geven over de video, die al snel een viral werd. Wat hebben we gedaan, waar lag de iPhone 5 en natuurlijk een aantal resultaten.

Hoe ging de iPhone 5 prank in z’n werk?

De 2 oprichters van iPhone5.nl gingen met een vriend, 3 camera’s, een tube superlijm en een iPhone 5 naar het Leidseplein in Amsterdam. Op 20 september, een dag voor de iPhone 5 pre-sale in Nederland van start ging, zochten ze een mooi plekje en zetten het plan in werking. De 2-componentenlijm werd gemengd, de voorkant van de iPhone werd opgeschuurd en de lijm werd aangebracht. Vervolgens nog de iPhone 5 stevig (maar onopvallend) op een mooie plek plakken en een kwartiertje met de voet aandrukken.

iPhone 5 glue prank locatie (Leidseplein, Amsterdam)

De locatie waar de iPhone 5 prank werd uitgehaald: midden op het Leidseplein in Amsterdam. En op een steenworp afstand van de enige Apple Store van Nederland.

Tussen 14:30 en 17:30 is er ongeveer een uur aan rauw materiaal geschoten. Beelden van mensen die de iPhone 5 probeerden op te pakken, of er juist straal voorbij liepen. ‘s Avonds zijn de beelden gemonteerd tot 1 compacte video van 2 minuten en 31 seconden. In de nacht van donderdag op vrijdag is de video geüpload op YouTube. Om 15:38 ging het bijbehorende artikel live op iPhone5.nl.

Viraal effect iPhone 5 video

De video werd vrijwel direct goed opgepakt door diverse blogs. The Next Web was de eerste grotere site die vrijdagmiddag schreef over de video. Al snel volgden Mashable en Reddit. De volgende dag gevolgd door Gizmodo, 9gag en tientallen andere sites.

YouTube views van iPhone 5 video

Het aantal views op YouTube steeg dagelijks met honderdduizenden.

Logischerwijs steeg het aantal views mee met de aandacht. De eerste dag werd de grap al gelijk meer dan 100.000 keer bekeken. De tweede dag verdubbelde zowel het aantal views, als het aantal unieke kijkers. Zondag steeg het door en op maandag 25 september bekeken zo’n half miljoen mensen de video die 3 dagen daarvoor als geintje online was gezet. Binnen een halve week knalde de video ‘ iPhone 5: Super Glued to Ground in Amsterdam (Leidseplein)‘ door de grens van een miljoen kijkers.

YouTube: demografische kenmerken

17,9% van de kijkers zijn mannen tussen 35 en 40. Net zoveel als het totaal percentage vrouwen.

Leuk om te zien: het zijn nog steeds mannen die van dit soort geintjes houden. Ruim 4 op de 5 kijkers waren mannelijk. Misschien opvallender: de grote meerderheid van de mannelijke kijkers van 25-plus, met het zwaartepunt bij de leeftijdsgroep 35-44.

De iPhone 5 video is bovendien al tientallen keren gestolen. Al meer dan 50 keer is de video gedownload en door een ander account weer ge-upload, meestal onder dezelfde titel. De meestbekeken kopie had woensdag al 250.000 views. Als we alle copycats meetellen bij de officiële versie van iPhone5.nl, dan is de video binnen 6 dagen al ruim 2 miljoen keer bekeken. Waarschijnlijk de meest populaire Nederlandse viral ooit.

Deletes scenes

Op 30 september hebben we een video op YouTube geplaatst met enkele ‘deleted scenes’.

Over iPhone5.nl

iPhone5.nl is de grootste iPhone 5 website van Nederland. Met 220.000 fans is de bijbehorende pagina op Facebook ook een Nederlands grootste (top 5 volgens Pagemonitor). Sinds eind 2010 brengt iPhone5.nl nieuws, geruchten, foto’s en video’s over de iPhone 5 aan haar bezoekers. En met succes: binnen 2 jaar heeft de site een trouwe schare fans opgebouwd. Gemiddeld bezoeken tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers iPhone5.nl met piekdagen van meer dan 100.000 unieke bezoekers.

Meer weten over iPhone5.nl of de iPhone 5 video?

Wil je meer weten over de video van de vastgelijmde iPhone 5 of over deze site? Stuur ons een mailtje. Je mag natuurlijk ook altijd een reactie achterlaten hieronder (ook als je gewoon wilt aangeven hoe leuk of flauw je de video vindt).