Wij kijken net als jij natuurlijk met name uit naar de nieuwe Apple iPhone 5. Maar soms is het ook leuk om rond te kijken wat de concurrentie van plan is. Samsung, Sony, Nokia, LG en HTC zitten niet stil en zullen allemaal deze herfst met nieuwe toestellen komen.

Graag presenteren we hieronder een kort overzicht van de grootste concurrenten voor de iPhone 5.

Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy Note 2

Om te beginnen: de vers geïntroduceerde Galaxy Note 2. De voorganger was al een hit voor Samsung, als een van de eerste “phablets”. De Galaxy Note 2 behoudt (natuurlijk) de stylus en heeft een nog groter scherm gekregen gekregen: een 5,5″ HD Super Amoled Plus touchscreen (was 5,3″) met 1280×720 pixels resolutie. Bovendien heeft het toestel veel eigenschappen van de Galaxy S3 overgenomen. De Note 2 bevat dezelfde Exynos 4412-quadcore-chip als de S3, maar dan 200 MHz overgeklokt. Het toestel komt in oktober op de markt in de kleuren marble white en titanium gray, met een adviesprijs van € 700.

LG Optimus L9 (met iPhone 5 scherm)

LG Optimus G

Ook LG presenteerde deze week een nieuwe smartphone. De nieuwste telg in de betaalbare L-serie is de Optimus L9. Stijlvol vormgegeven, met een groot 4,7″ scherm, maar toch slechts 8,5 millimeter dun. Naast de strakke vormgeving zien we een 1,5 GHz dual-core processor, een krachtige batterij en opvallend genoeg slechts een 5 MP camera. Het scherm is 4,7″ True HD IPS+ met 1280×768 pixels en een indrukwekkende 320 pixels per inch, hoger dan het 264 ppi iPad retina-scherm. Interessant: volgens geruchten produceert LG ditzelfde type scherm voor de iPhone 5.

Nokia Windows Phone 8 devices

Nokia Windows Phone 8

Nokia zet alles op Windows Phone. En met alles bedoelen we ook echt alles. De verwachte smartphones met Windows Phone 8 moeten dan ook een succes worden. De eerste Nokia’s met dit nieuwe, veelbelovende besturingssysteem verwachten we op 5 september, bij een gezamenlijk event van Nokia en Microsoft in New York. Geruchten wijzen op een toestel met een 4,3″ scherm van 1280×720 pixels. Ook een nieuw Windows tablet ligt in de lijn de verwachtingen, net als een design die verder gaat op de stijl van de Lumia 900.

HTC One XXL

HTC One XXL

Ook HTC betreedt de arena van ‘phablets’ met de HTC One XXL. De eerde versies van de HTC One (X, S en U) zijn gematigd positief ontvangen. Het Taiwanese bedrijf hoopt met de nieuwste smartphone een grotere knaller in handen te hebben. De One XXL moet de concurrentie aangaan met de Galaxy Note, door onder meer een 1080p scherm, 2GB RAM en een krachtige processor. De geruchtenstroom rondom de HTC One XXL is redelijk opgedroogd sinds juni, maar ook dit toestel wordt nog deze herfst verwacht.

Sony Xperia SL

Sony Xperia SL

Sony presenteert de nieuwe Xperia SL als de telefoon met het scherpste smartphone display. En met een mooi 4,3” scherm van maar liefst 342 PPI kunnen we dat niet ontkennen. Verder is het een opgeleukte Xperia S met een paar verbeteringen. De dual-core processor is opgeschroefd van 1,5 GHz naar 1,7 GHz en de SL zal de “latest version” van Android bevatten (4.0 ICS of 4.1 Jelly Bean). De Sony Xperia SL wordt verkrijgbaar in zwart, wit, grijs en roze. Prijs of releasedatum zijn nog niet bekend.

Motorola Razr HD

Motorola Droid Razr HD

Motorola geeft net als Nokia op 5 september een persconferentie in New York. Het bedrijf (eigendom van Google) zal daar samen met Verizon de nieuwe Razr HD presenteren. Het nieuwe toestel wordt een update van de succesvolle Droid Razr en Razr Maxx lijn. Ook hier wijzen de geruchten op een hogere resolutie en groter scherm. Het begint bijna saai te worden.

Samsung Galaxy S Relay 4G

Samsung Galaxy S Relay 4G

Samsung presenteert met de Galaxy S Relay 4G weer een old school smartphone met fysiek QWERTY-toetsenbord. De nieuwe Relay krijgt naar verwachting een 1,5 GHZ dual-core processor (net als de Galaxy S3), een 4″ 1280×720 pixel scherm en 1GB RAM. Indrukwekkende specificaties dus. Als je een telefoon zoekt met fysiek toetsenbord, hoef je dit najaar niet verder te zoeken.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S

Net als vorig jaar (Focus S en Focus Flash) brengt Samsung ook dit jaar een paar telefoons die op Windows draaien. De eerste Windows Phone is vandaag  (29 augustus) op de IFA in Berlijn gepresenteerd. De Ativ S draait op Windows Phone 8 en heeft een 4,8″ HD Super AMOLED scherm en een 1,5 GHz dual-core processor. De camera is 8 MP en de batterij een pittige 2.300 mAh.

Welke smartphone kan de iPhone 5 aan?

Het wordt een mooie herfst voor smartphone liefhebbers, dat blijkt wel uit bovenstaand overzicht. Maar de hamvraag is: van welk toestel moet Apple nou echt bang worden? Over een week of 2, na de iPhone 5 release, hebben we het complete overzicht. Maar we zijn nu al benieuwd naar jouw mening. Welk toestel vind jij de moeite waard? En wat wordt de grootste concurrent voor de iPhone 5?

Geef je mening hieronder (bij de reacties) of op de iPhone 5 Facebookpagina (bijv in de poll).