Precies 5 jaar geleden was er een gedenkwaardig moment: op 9 januari 2007 toonde Steve Jobs op MacWorld de iPhone aan de wereld. Mobiele telefoons zouden nooit meer hetzelfde zijn.

iPhone introductie: ongeloof en enthousiasme

De iPhone introductie werd voorafgegaan door vele geruchten. Onverwachts was de presentatie van Apple’s smartphone op MacWorld dan ook niet. Maar toen Jobs in San Francisco zijn keynote deed, ging het publiek uit zijn dak van enthousiasme.

Revolutionaire nieuwe mogelijkheden

Mensen vergapen zich aan de iPhone tijdens MacWorld Expo 2007Voor de iPhone waren er al enkele smartphones met een touchscreen. Maar deze moesten nog bediend worden met een stylus. De iPhone maakte indruk door een groot touchscreen dat met de vingers bediend kon worden. En niet alleen dat: Apple introduceerde ook multitouch, waarmee je kon inzoomen door simpelweg 2 vingers te spreiden.

In de VS moesten geïnteresseerden nog bijna een half jaar wachten tot ze zelf de iPhone konden aanschaffen. De verkoop van de iPhone 2G startte op 29 juni 2007. Bij de lancering waren 2 versies van de iPhone verkrijgbaar:

  • iPhone 2G – 4GB versie: € 499
  • iPhone 2G – 8GB versie: € 599

Hierbij moest nog wel een tweejarig abonnement van AT&T worden afgesloten, beginnend bij $ 59,99. In Nederland is de eerste iPhone nooit in de winkels beland.

iPhone veranderde smartphone markt voorgoed

Ook heeft de Apple iPhone de mobiele telefoons voorgoed veranderd. De iPhone zorgde voor de doorbraak van mobiel internet, onder andere door de gebruiksvriendelijke browser (Safari) die volledige webpagina’s goed kon weergeven. Ook was de AppStore een voorbeeld voor concurrenten. Alle smartphones hebben inmiddels een centrale winkel waarin vanuit het toestel apps kunnen worden gedownload. In de afgelopen jaren groeide de iPhone uit tot het meest lucratieve product van Apple. Het grootste deel van Apple’s omzet komt inmiddels uit de verkoop van iPhones.

Vijf jaar later zijn we bij de vijfde generatie iPhone aangekomen. De iPhone 4S heeft onder meer een 8 MP camera, een dualcore processor en Siri spraakbesturing. Maar het echte wachten is nog even op een nieuwe, revolutionaire iPhone. Vijf jaar na de indrukwekkende iPhone introductie komt er in 2012 namelijk de iPhone 5. Wij zijn er klaar voor! En jij?