Wij kondigden het een jaar geleden al aan en het begint er steeds meer op te lijken dat mobiel betalen via NFC (Near Field Communication) inderdaad naar de iPhone komt. iWallet zal het systeem gaan heten en de introductie vindt waarschijnlijk gelijktijdig plaats met die van de iPhone 5. Dat blijkt uit de patenten die Apple de afgelopen weken toegewezen heeft gekregen.

De patenten bevatten een hoop informatie over hoe het systeem zou kunnen werken. De exacte werking blijft nog even gissen aangezien Apple over het algemeen veel meer patenten aanvraagt dan dat het daadwerkelijk gebruikt. Zo ontving Apple in 2011 al 676 verschillende patenten.

Volgens verschillende patent gegevens zal het iWallet systeem werken door middel van een NFC chip in de iPhone. Eventueel wordt de NFC chip ook verwerkt in de volgende generatie Mac’s. Via iTunes kan men vervolgens een iWallet account aanmaken waarna je de betaalfunctie direct kunt gebruiken.

Betalingen kunnen heel simpel gemaakt worden door je iPhone langs een NFC reader te halen. De reader kan verwerkt worden in alles wat maar relevant is, zoals bijvoorbeeld parkeerautomaten, kassa systemen, treinen, bussen, soda automaten, etc. Ook kan de NFC functionaliteit een welkome vervanging zijn voor alle verschillende klantenkaarten die we tegenwoordig bij ons dragen.

Apple heeft in 2009 al 23 iWallet patenten aangevraagd, maar loopt met de daadwerkelijke lancering ervan achter op concurrent Google. Groot voordeel van Apple is echter dat ze al 200 miljoen creditcardgegevens hebben van de huidige klanten wat de adoptie van iWallet kan versnellen.

Zie hieronder wat foto’s van hoe het systeem moet gaan werken (bron: patentlyapple.com).