Persconferentie Apple en VerizonApple heeft vanmiddag op een persconferentie in New York een CDMA-variant van de iPhone 4 aangekondigd. De smartphone zal niet in Nederland verschijnen. De CDMA-iPhone zou in de VS vooral de verkopen van Android-mobieltjes bedreigen.

Nadat eerder deze week de uitnodiging voor het Verizon event al uitlekte, kwamen de geruchten los. Zoals iPhone5.nl al voorspelde, kondigde Apple vandaag de CDMA-versie van de iPhone 4 samen met Verizon Wireless aan. Lowell McAdam, directeur van Verizon en Tim Cook, COO van Apple maakten rond 11:00 plaatselijke tijd bekend dat er sinds 2008 samengewerkt is aan het nieuwe toestel.

Verizon is marktleider in de Verenigde Staten en gebruikt CDMA en EV-DO in plaats van GSM en UMTS. In Nederland worden CDMA en EV-DO niet toegepast, zodat het toestel hier niet zal werken. De nieuwe versie van de iPhone 4 is, afgezien van de ondersteunde netwerktechnieken, identiek aan de versie die sinds eind juli in Nederland te koop is.

Einde aan 1 provider voor iPhone

Met de aankondiging komt een definitief einde aan de praktijk dat Apple één provider per land selecteert om de iPhone te verkopen. In de Verenigde Staten was AT&T tot dusverre de enige die de iPhone mocht verkopen. In Nederland was dat T-Mobile, maar sinds eind november verkopen ook KPN en Vodafone de Apple iPhone. De verkoop bij Verizon begint op 10 februari aanstaande.

Verizon Wireless is met meer dan 90 miljoen klanten de grootste provider van de Verenigde Staten. De provider is een van de grootste supporters van Android en voert onder meer Android-smartphones van Motorola en HTC.

Verizon verkoopt de 16GB-versie van de telefoon voor $ 199. De 32GB gaat voor $ 299 dollar over de toonbank. Consumenten moeten bij de koop wel een tweejarig contract afsluiten met Verizon.

Update (21-01): De commercial van Verizon (en Apple) is inmiddels online.