Jailbreak (letterlijk: gevangenis uitbraak) is het hacken van de iPhone om het bestandssysteem te openen. Hierdoor krijgen programma’s (anders dan iTunes) toegang tot je iPhone 5. Zodra een iPhone jailbroken is, kun je apps buiten de officiële Apple App Store om installeren.

Kan de iPhone 5 ook gejailbreakt worden?

Ja. Sinds begin februari is het ook mogelijk om de iPhone 5 te jailbreaken. Toen kwam namelijk Evasi0n uit, de eerste publieke jailbreak voor iOS 6.1.

1. Upgrade of herstel naar iOS 6.1

Om je iPhone te jailbreaken met Evasi0n moet je iOS versie 6.0 (6.01, 6.02) of 6.1 gebruiken. Je checkt je huidige versie onder Instellingen > Algemeen > Info. Als je iOS 6.0 of een eerdere versie gebruikt, kun je het beste eerst updaten naar iOS 6.1. Sluit je iPhone aan op je PC of Mac en upgrade via iTunes. Het is afgeraden om direct op het toestel te updaten (OTA: Over The Air).

2. Maak een backup van je iPhone

Heb je de juiste iOS-versie op je iPhone? Dan ben je klaar om te jailbreaken. Maar voordat je aan de slag gaat, is het handig om (voor de zekerheid) eerst je iPhone te backuppen via iTunes:

 1. Sluit je iPhone aan op je Mac of pc.
 2. Maak een backup van je foto’s en video’s:
  • Windows: kies de optie Importeer foto’s en video’s (AutoPlay-menu of rechtermuisklik op iPhone in Verkenner)
  • Mac: gebruik iPhoto of Finder
 3. Start iTunes.
 4. Klik rechtsboven op de button met iPhone erop.
 5. Open het tabblad Info, kies waarvan je een backup wilt maken (contacten, agenda’s, e-mailaccounts, notities, bladwijzers) en klik op Toepassen.
 6. Open het tabblad Overzicht. Kies bij ‘Automatisch reservekopieën maken op’ voor ‘Deze computer’ en klik op de button Reservekopie maken.

3. Jailbreak je iPhone met Evasi0n

In slechts 8 stappen heb je je iPhone gejailbreakt:

 1. Schakel je codeslot uit (als je deze gebruikt). Dit kan onder Instellingen > Algemeen > Codeslot.
 2. Download Evasi0n (voor Mac OS X, Windows of Linux).
 3. Pak Evasi0n uit en open het programma.
 4. Kies de button Jailbreak en wacht tot de tool klaar is (dit kan een kwartier tot een half uur duren).
 5. Open op je iPhone het icoontje Jailbreak als hierom gevraagd wordt (klik erop).
 6. Open Cydia en wacht tot preparing the filesystem is voltooid. Een respring vindt plaats.
 7. Start iTunes en kies voor Herstellen vanaf deze reservekopie om gegevens op je iPhone te herstellen.
 8. Klaar! Nadat je reservekopie is hersteld kun je gebruik maken van Cydia: je iPhone 5 is gejailbreakt.

Moet je tijdens bovenstaande stappen onverwacht lange tijd wachten (> half uur) of krijg je een foutmelding? Start dan je iPhone opnieuw op: houd de home- en powerknop een aantal seconden ingedrukt.

Hoe werkt een iPhone jailbreak?

Bij een jailbreak wordt een aantal bestanden in iOS (het iPhone besturingssysteem) aangepast. Hierdoor wordt de beveiliging omzeild waarmee je standaard alleen apps uit Apple’s App Store op je iPhone kan zetten. Na een jailbreak krijg je op de iPhone (of ander iDevice) toegang tot Cydia: een alternatieve app store.

Je kan tegenwoordig vrij gemakkelijk je iPhone jailbreaken met behulp van gratis te downloaden programma’s.  De bekendste jailbreak tools zijn momenteel:

 • Redsn0w
 • Sn0wbreeze
 • Evasi0n

Is een iPhone jailbreak illegaal?

Ja. Je mag je eigen iPhone legaal jailbreaken. De Consumentenbond stelt dat gebruikers zelf mogen weten wat zij met hun eigen product doen. Apple denkt hier anders over: zij zien een jailbreak als een inbreuk op haar auteursrechten. In Amerika is gerechtelijk bepaald dat een iPhone jailbreak legaal is. In Nederland is geen wet omtrent jailbreaken, dus mag het als legaal gezien worden.

Virussen en wormen

Je jailbreakt je iPhone zodat je bestandssysteem open wordt gezet. Het voordeel is dat je veel meer toepassingen kan installeren. Het nadeel is dat je iPhone ook meer openstaat voor wormen en virussen, als je zelf niet scherp bent.

Twee voorbeelden:

 • Ikee was in november 2009 de eerste iPhone worm. Het maakte gebruik van de serversoftware SSH die sommige gebruikers op een jailbroken iPhone hadden geïnstalleerd zonder het root password aan te passen. De worm deed gelukkig niks meer dan de bureaubladachtergrond te wijzigen in een foto van Rick Astley.
 • Een kwaadaardiger worm werd eind 2009 gerapporteerd door F-Secure. Deze kon interacties zoals geldtransacties aanpassen. De worm maakte gebruik van dezelfde iPhone SSH-installatie als Ikee en is tot dusver alleen in Nederland gesignaleerd.

iPhone jailbreak ongedaan maken

Toch spijt van je iPhone jailbreak? Er zijn gelukkig geen onomkeerbare risico’s. Je kan de jailbreak ongedaan maken door je iPhone te herstellen naar de officiële firmware van Apple.