De iTunes Store bestaat vandaag precies 10 jaar. In het afgelopen decennium wist de digitale muziekwinkel uit te groeien tot de grootste muziekverkoper ter wereld.

Op 28 april 2003 opende de iTunes Music Store zijn digitale deuren op de Amerikaanse markt. Al snel blijkt de online muziekwinkel een groot succes te zijn, waardoor de rest van de wereld niet kan achterblijven. Anderhalf jaar later is een groot deel van Europa dan ook aan de beurt, waaronder Nederland.

iTunes veranderde muziekverkopen

In het afgelopen decennium wist iTunes de muziekwereld te veranderen. Zo blijkt de muziekwinkel van iTunes een succes te zijn in de strijd tegen het illegaal downloaden van muziek. Met de dienst was er eindelijk een plek waar mensen tegen betaling muziekbestanden van goede kwaliteit konden downloaden.

Dit resulteerde er echter ook in dat fysieke muziekverkopen in grote vaart naar beneden ging. Men koos er daarnaast ook vaak voor om losse nummers te downloaden in plaats van hele albums. Hierdoor werd minder verdient en artiesten vonden dat ze er te weinig voor terug kregen.

Een van de tegenstanders van onlineverkopen waren de rechtenhouders The Beatles. Tot 2010 hielden zij de verkopen van de nummers van de band tegen. Eenmaal toegegeven werden er binnen een week ruim 450.000 albums en 2 miljoen songs verkocht van The Beatles.

Mijlpalen

In de afgelopen jaren behaalde de muziekdienst van Apple vele mijlpalen. In 2008 was 88 procent van de muziekdownloads in de VS afkomstig uit de iTunes Music Store. Inmiddels biedt iTunes ruim 26 miljoen nummers aan. Deze liedjes zijn samen meer dan 25 miljard keer verkocht. De verkoop van de muziek zorgde in het eerste kwartaal van 2013 een omzet van 4 miljard dollar, een kleine 10 procent van het totale omzet van Apple.

Dat de iTunes Store het zo goed doet is mede te danken aan de iPod en iPhone. Door middel van een paar klikken werd het mogelijk muziek overal met je mee te dragen.

Voor wie alle mijlpalen van 10 jaar iTunes wil terugkijken heeft Apple een speciale pagina in de muziekdienst geopend. Via een interactieve tijdlijn krijg je daarmee inzicht in alle successen die zijn behaald.

Weet jij nog welk nummer je als eerst hebt gedownload in de iTunes Store? Vertel het ons hieronder.