De volgende versie van iOS zal een grote metamorfose krijgen. Het besturingssysteem zal er eenvoudiger uit gaan zien dan eerdere versies. Volgens de geruchten zal iOS 7 er ‘strakker’ uit komen te zien.

Daarnaast zullen naar alle waarschijnlijkheid fotowebsite Flickr en videowebsite Vimeo worden geintegreerd in iOS 7. Ook de standaard applicaties Apple Maps en Siri zullen een grote update krijgen om het gebruik in auto’s te optimaliseren.

Vormgeving iOS op de schop

Het uiterlijk van iOS is al sinds 2007 vrijwel ongewijzigd en kan daarom al enige tijd rekenen op kritieken. De interface zou volgens velen oud ogen en niet meer van deze tijd zijn. Apple lijkt daarom mee te willen gaan in de trend van versimpelde elementen.

De opvallendste verandering in de nieuwe versie van iOS zal dan ook  de vormgeving zijn. Jonathan Ive, designdirecteur bij Apple, zou het roer van het besturingssysteem voor de iPad en iPhone hebben omgegooid. De nieuwe interface zal strakker en ‘platter’ moeten ogen. De gebruikelijke kleurverlopen en schaduweffecten, in vorige iOS versies, zullen hiervoor plaats moeten maken voor voornamelijk zwart/witte-elementen.

Nieuwe functionaliteiten in iOS 7

Naast het uiterlijk zullen ook een aantal functionaliteiten in iOS op de schop gaan. Siri zal onder meer karakteristieke vaardigheden krijgen doordat er gesprekken mee gevoerd kunnen worden en het meer informatie zal bevatten. Ook het veel bekritiseerde Maps zal verbeterd worden. Beiden applicaties zouden daarnaast geoptimaliseerd worden voor gebruik in auto’s.

Ook het uitschuifbare notificatiescherm zal onder handen worden genomen. Het meldingenscherm zal knoppen krijgen waarmee veelgebruikte instellingen,waaronder WiFi en Bluetooth, gemakkelijk aan of uit gezet kunnen worden.

Apple’s CEO Tim Cook gaf in een interview met Alltingsd aan het redesign van Ive “echt geweldig” te vinden. Daarnaast gaf Cook aan dat developers meer mogelijkheden krijgen in iOS, om zo functionaliteiten van het besturingssysteem te verbeteren.

Hoe drastisch de vormgeving zal worden gewijzigd zal op Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC moeten blijken. Deze wordt op 10 juni worden gehouden en dan wordt iOS 7 en de nieuwe iPhone, de iPhone 5S gepresenteerd.